Youtube fylder 10 år: Så hurtigt gik det

I dag kan man næsten ikke forestille sig en online-verden uden Youtube, men overraskende nok er videotjenesten ikke en gang i teenage-stadiet. For lørdag fylder tjenesten "kun" små 10 år.

Den 14. februar 2005 havde tre gutter fra Paypal slået sig sammen om en ny tjeneste. De manglede en mere smart måde at dele en video med hinanden på. Og inden for to år af lanceringen havde Google også set potentialet i gutternes arbejde og overtog Youtube for svimlende 1,65 milliarder dollar. 

I dag har tjenesten over 1 milliard brugere, der uploader over 300 timers videoer HVERT ENESTE MINUT. Og hvor Youtube begyndte som et sted for de korte og underholdende videoer, er det i dag også rykket over til mere alvorlige og seriøse emner. Senest med det 'arabiske forår' som eksempel og konflikten i Syrien. 

Men hvor bevæger Youtube sig hen? 10 år er ikke gammelt i denne branche, og vi har da også kun set toppen af isbjerget for mulighederne for tjenesten. Mens halvdelen af alle brugerne i dag sidder på mobile enheder, ser og optager film til Youtube på mobilen, så vil det brugergenerede indhold også fylde meget mere. 

Vi ser hvordan verdensstjerner fødes på tjenesten med eksempler som Justin Bieber og spilentusiasten PewdiePie, der har hele 30 millioner abonnenter på sin Youtube-kanal. Her er det svært at forestille, hvilke nye stjerner og indhold Youtube vil skabe inden for de næste mange år.