NSA drukner i data: Du overvĂĄges - men glemmes

Det amerikanske sikkerheds-agentur, NSA, indhenter så meget information fra borgere verden over, at der ikke længere er kontrol over den enorme mængde information. Det fortæller tidligere NSA-talsmand, William Binney, ifølge ZD Net. 

Gennem de seneste års afsløringer fra whistelblowere som Edward Snowden og Bradley Manning står det klart, at sikkerhedstjenester verden over - og den amerikanske i særdeleshed - indsamler en lang række data fra helt almindelige borgere.

OvervĂĄger fire milliarder mennesker

Faktisk har NSA - ifølge William Biney - adgang til at overvåge fire milliarder mennesker enten direkte eller via samarbejdende sikkerhedstjenester. Og det gør, at vigtig information ikke bliver opdaget.

- Derfor kunne de ikke stoppe bombemændene i Boston eller skyderierne i Paris. Dataene var der. NSA er gode til at søge tilbage og se, hvad der skete, men det stopper ikke noget, siger William Binney.

At NSA ikke analyserer data for alle fire milliarder borgere, der konstant bliver overvåget, beroliger ikke it-sikkerhedseksperten, Henrik Kramshøj. Tværtimod.

Som at tisse i bukserne

Han er direktør for Solido Networks, der har arbejdet med it-sikkerhed siden internettets barndom.

- At stole på, at alt er godt, er lidt som at tisse i bukserne. Blot fordi de ikke kan finde ud af at analysere den store mængde data nu, betyder det ikke, at de ikke kan lære det, siger Henrik Kramshøj, der frygter, at NSA nu vil kræve endnu flere midler til overvågning og analyse.

I stedet bør vi kræve af vores politikere, at de siger stop.

- Det er fuldstændig uacceptabelt, at NSA overhovedet gør det - og bliver ved. I modsætning til Angela Merkel, har Helle Thorning på intet tidspunkt sagt fra overfor amerikanerne. Hun stoler på, de ikke gør noget, de ikke må. Desværre viser alle erfaringer jo, at det forholder sig anderledes.

William Binney

Tidligere talsperson for NSA, hvor han arbejdede i mere end 30 ĂĄr. Han stoppede i 2001.

Har siden 2002 udtalt sig kritisk overfor tjenesten, og bliver i USA af mange betegnet som whistleblower.

Blev undersøgt af FBI i 2007, og blev i den forbindelse renset for mistanke.

Udtalte i forbindelse med interviews og konferencer i 2012, at NSA efter hans vurdering havde opsamlet 20 bilioner (20.000.000.000.000) stykker kommunikation - emails, samtaler, sms'er.

I 2014 var han blandt underskriverne på et åbent brev til den tyske kansler, Angela Merkel. William Binney og en række tidligere NSA-officerer opfordrede Merkel til at være mistænksom overfor amerikanske efterretninger i forbindelse med russernes invasion af det østlige Ukraine.