Pas på: Aggressiv Facebook-virus er tilbage

Bedst som man troede, at en trodsig Facebook-virus havde lagt sig, er den nu tilbage og generer mange danskere, skriver Ekstra Bladet.

Cyber-sygdommen dukkede op for mindre end en måned siden spredte sig gennem brugernes Facebook-venner. Den aftog stille og roligt, men tirsdag dukkede den altså så atter op og spreder sig nu igen med fornyet hastighed.

Finten er, at man modtager et link til en privat video via en person, som man er venner med på Facebook. Men klikker man på linket, er der ingen video – i stedet skriver browseren, at man mangler at installere en plugin. Og så klapper fælden.

It-firmaet CSIS bekræfter ifølge Ekstra Bladet, at virussen atter er dukket op på Facebook.

- Det er samme metode som tidligere på måneden. Det der sker er, at hvis man accepterer app'en, installerer den sig som en browserudvidelse i Chrome eller Firefox, og så tagger den alle ens venner på Facebook, og alle vennerne bliver derved lokket til at installere den samme, så den får den der virale effekt, siger it-sikkerhedsekspert Peter Kruse og fortsætter:

En af hagerne ved virussen er, at når den først har indtaget en computer, så installerer den automatisk andre former for uønsket software. Det betyder blandt andet, at brugerens klik på forskellige websides bliver 'stjålet', så det er andre hjemmesider, der får den trafik, man genererer online.

- Så dem der står bagved får betaling for nogle handlinger, som brugeren aldrig har ønsket at gøre, men som maskinen automatisk gør. Derudover har det også den uheldige effekt, at maskinen bliver eksponeret for forskellige gråzone-hjemmesider, hvorved man kan risikere at få endnu flere væmmelige ting på sin maskine, forklarer Peter Kruse.

Den gode nyhed er dog, at det tilsyneladende er relativt nemt at komme af med virussen, hvis man opdager den tidligt.

Hvis man eksempelvis bruger browseren Chrome, skal man gå ind under Indstillinger og klikke på Udvidelser, hvor man kan se om der er noget mistænkeligt, man ikke har installeret selv, og så kan man fjerne disse manuelt, forklarer it-eksperten.