Dit smarte køleskab kan røve banken

Sikkerheden i vores digitale hjem er så dårlig, at selv vores smarte køleskab kan røve banken. Det lyder som ren science fiction, men det er faktisk allerede sket. En asiatisk bank blev angrebet af Samsung-køleskabe.

Det skriver Jyllands-Posten, der har talt med Pieter van Tienen fra cybersikkerhedsfirmaet 41st Parameter.

Telefonen tjekker køleskabet

Det er rigtig smart. Du står i supermarkedet og kan naturligvis ikke huske, om du er løbet tør for leverpostej. Derfor tjekker du på din smartphone, der er forbundet til køleskabet derhjemme via internettet. Det giver dig et live-billede inde fra køleskabet, og du kan nu med ro i sindet fylde kurven.

Væk er bekymringerne om dosmersedler og mangel på leverpostej, men væk er også den digitale sikkerhed, vi ellers har så meget fokus på i vores computer eller smartphone. For hvem bekymrer sig lige om et stærkt kodeord på køleskabet?

- De kriminelle leder efter den slags indgange, hvor der er en lav grad af sikkerhed, og hvor der er rigeligt ubrugt kapacitet, og som er forbundet til internettet. Netop fordi sikkerheden er så lav, tror jeg, at det bliver fremtidens trussel, siger Pieter van Tienen til Jyllands-Posten.

Internet of Things

Selve idéen med, at alt skal være forbundet, kaldes 'Internet of things'. I sin videste udstrækning gør det det muligt at overvåge og fjernstyre stort set al elektronik i hjemmet og på den måde sørge for, at alt fungerer optimalt. Problemet er, at udviklingen nogle steder overhaler os, og at vi gangske enkelt ikke overvejer, hvor eventuelle sikkerhedsbrister kan være.

I tilfældet med Samsung-køleskabene fik hackerne adgang til køleskabenes computere, og derfra kunne de sende låneansøgninger i massevis til en asiatiask bank. Med elektroniske ansøgningsblanketter er det nemlig ikke umiddelbart muligt for banken at opdage, om det er en maskine eller en person, der sender ansøgningen.

Og som med enhver anden dims, skal sikkerheden være i orden. Det gælder for producenten, men det gælde også for dig. Så brug stærke kodeord. Både på computeren, på mobilen, til alle de sociale medier - og på køleskabet.

Internet of Things

Internet of Things (IoT) er ideen om, at alt elektronik kan forbindes.

Mange kan allerede nu holde øje med eksempelvis deres varme og vandforbrug derhjemme, hvis de har installeret de seneste løsninger.

Også selvkørende biler har behov for en konstant forbindelse til internettet, og også her er sikkerheden ekstremt vigtig.

Ved udgangen af 2015 forventes det, at knap fem milliarder enheder vil være på nettet.

Eksperter vurderer, at mellem 20 og 25 milliarder enheder vil være forbundet i 2020.