Købeguide til fladskærmen

Der er udsalg i butikkerne, så det kunne være det helt rigtige tidspunkt, at gå efter en ny fladskærm. Men hvad skal du købe. Vi kigger på teknologierne.

Video: Guide til det flade tv (klik på play-knappen for at starte video)
Det kan være en jungle, når man skal ud og købe fladskærm til hjemmet. Men som udgangspunkt er det en god idé, at finde sine egne behov inden man går ud og køber.

Du kan stille dig selv spørgsmålene:

  • Skal du se analogt eller digitalt tv?
  • Hvad skal det primært bruges til; spil, film eller tv?
  • Hvordan skal det placeres i hjemmet; skal det hænge eller stå?
  • Skal det gå på nettet?
  • Skal det have 3D?

De sidste to elementer er ekstra funktioner, som stadig har en del mangler på indholdssiden, så lad det være op til den helt enkle. Men her på Beep kan vi godt skære ind til benet, og sige, at det stadig er komplet overflødigt og bare noget der skæpper ekstra hos prisen.

SE OGSÅ INDSLAGET I HD PÅ YOUTUBE

Men så er der skærmteknologierne, der har forskellige løsninger til de enkle behov:

LCD - Liquid Crystal Display

Umiddelbart er skærmteknologien sidste års nyt, men har stadig den fordel, at LCD-skærme kan fås i flere forskellige størrelser. De kommer almindeligvis helt fra under 20-tommer til de 42-tommer.

Ofte kan det bedst betale sig at købe skærme i noget større størrelser, da skærme under 32-tommer generelt er dyrere sat i butikkerne. Så hvis du overvejer en ekstra skærm i soveværelset, kan det lige så godt blive en +32-tommer skærm.

SE OGSÅ: Sådan bliver fladskærmen i år

LCD-skærme er egentlig på vej til at blive udfaset i forhold til arvtageren LED. Men hvis du er ligeglad med den sidste nye teknologi-bølge, så kan du finde skærme til fine priser.

Eksempel:

Samsung LE32C355XXE kunne være en bud på en 32-tommer skærm. Den koster 2.222 kroner hos Elgiganten.dk

Plasma

Disse fladskærme konkurrede i længere tid direkte mod LCD, men er alligevel den skærmteknologi, der har trukket det længste strå. Ikke mindst på grund af skærm-kvaliteten.

Eftersom plasma-skærme er opbygget af små lysrør, er skærmene gode til at gengive farver og kontraster. Det gør samtidig plasma-skærmen oplagt til filmelskerne, da.

LÆS OGSÅ: De 2010-nominerede: Fladskærmen

Plasmaskærme er samtidig den teknologi, der kommer i de absolut største størrelser, hvor man kan få skærme i helt op til 100-tommer, hvis der skulle være behov for det.

Desværre er plasma ofte noget dyrere end eksempelvis LCD, men har alligevel vist sig at være konkurrencedygtigt i forhold til de nyere skærmteknologier.

Eksempel:

Panasonic TX-P50X20E er en 50-tommer plasma-skærm, der er oplagt til hjemmebiografen. Den er set til 5.433 kroner hos CineMagic.dk.

LED

Det sidste nye skud på stammen af fladskærmsteknologier er de små lysdioder LED, som egentlig blot er lysdioder på et LCD-panel. Det betyder, at skærmene kan gøres hidtil uset tynde.

Men LED-tv er ikke bare LED-tv, hvor der er forskel mellem bagbelyst og sidebelyst afhængigt hvor disse lysdioder sidder på skærmen. Bagbelyst er klart af den bedste kvalitet, men også oftere noget dyre i pris.

Skærmstørrelserne er stadig kun fra 40-tommer og opefter, hvor priserne svinger meget i øjeblikket. Men eftersom LED-skærme bliver mere og mere normale fra alle producenterne, falder de også løbende i pris.

Kvaliteten på billedet er samme tanke som på plasma. Der er tryk på farverne eftersom det er et meget lysstærkt billede. Nogle mener, at der endda er for meget tryk på i forhold til de autentiske farver, men det gør LED-skærme oplagt til eksempelvis konsolspil.

Eksempel:

Sony KDL-40EX600 kunne være en mulighed med sine 40-tommer. Den er set til 5.199 kroner på Wupti.com.

Begreber du skal have styr på:

Fuld HD

Forskellen mellem almindeligt HD (også kaldet 720p - 1280 x 720 pixels) og fuldt HD (1080p - 1920 x 1080 pixels)) er af ubetydelig kvalitet og er egentlig kun noget for de absolut mere krævende tv-seere.

MPEG4/MPEG2

Hvis du vil kunne tage digitalt tv efter 2012 skal du have MPEG4 i skærmen. Man kan dog også stadig få modtagerbokse med MPEG4, som kan sluttes til skærme med eller uden MPEG2.

DVB-T/DVB-C

Er lige så nødvendigt at have indbygget, hvis du vil opleve tv-kanaler i digital kvalitet. Kommer dog også i modtagerbokse, der kan købes separat. Populært sagt, så hænger det nogenlunde sådan sammen: Antennetv kræver DVB-T, kabel, internet og satellit kræver DVB-C. Men spørg i butikken og fortæl hvilken tv-udbyder I har nu.

Tilslutninger

Din fladskærm skal minimum have: 2 x HDMI, 1x Composite, 1x Audio, 1 x komponent, 1x antenne, 1x scart, 1x optisk lyd. HDMI og komponet er til afspillere, der kan afspille materiale i høj opløsning HD. USB kunne også være en fordel, så du kan tilslutte eksempelvis kamera direkte til fladskærmen.

DLNA

Digital Living Network Alliance bliver benyttet af nogle skærmproducenter som trådløs standard. Det betyder, at visse produkter kan snakke sammen, når der eks. Skal overføres billeder uden ledninger. Smart hvis du har mere udstyr i hjemmet med DLNA. Unødvendigt hvis ikke.

Wifi/LAN

Nyere skærme kommer med henholdsvis trådløst og kabel-netværk, så man kan gå på nettet på skærmen. Endnu så nyt at det er begrænset hvor meget man får ud af det.

3D

Bølgen af 3D er ved at tage fat i de danske butikker. Endnu er der dog stadig begrænset hvor meget indhold der findes i tredimensionelle billeder, så hold hesten, hvis du vil spare lidt kroner.

Hvad har I selv har skærm, og hvilke råd kan I give nye købere af fladskærme?

38
Kommentarer

Er der nogen som kan fortælle om jeg kan bruge Logitech Z 5500 Digital til et fladskærms TV ?

op
38 brugere har stemt

Alle snakker tykkelse og billede ditogdat..

Alle glemmer at der også er LYD på et tv..
Og der synes jeg at LCD ligger forrest da der er plads til højtalere med nogenlunde fyldig lyd, fremfor de dér kadaverfjernsyn, hvor du nærmest er tvunget ud og købe ekstra lydudstyr, i form af f.eks. soundbar/surroundforstærker, m.m...

op
40 brugere har stemt

"Strømforbruget er styret af hvor meget lys fjernsynet skal lave, så sort kræver ikke så meget, men hvidt og meget lyse billeder kræver meget strøm, så hvis man sidder og ser vinter OL i 3 uger, så stiger strømforbruget i hvert fald"

Det passer kun hvis det er OLED og plasma. Et LCD/LED har samme strømforbrug uanset om det viser et helt sort eller et helt hvidt billede. Se figur fra Ars Technica: http://static.arstechnica.com/amoled.jpg

Så hvis du ser meget vintersport på tv kan du spare penge ved at have et LCD/LED

op
36 brugere har stemt

Hej Atcon nej plasma har ikke dette problem idag :) men ældre skærme kan have....

op
39 brugere har stemt

Jeg har hørt at et minus for plasma var, at billedet kunne "brænde" fast på skærmen. Her drejer det sig om længere stående still-billeder. Fx prøvebillede eller fx TV-stationernes logo. Har det hold i virkeligheden?

op
38 brugere har stemt

Jeg er helt enig med dig Kim :D

op
39 brugere har stemt

Hej Alle,
Har med stor interesse læst jeres indlæg :)
1: Det er modellen der afgør billedet, ikke nødvendigvis om det er Plasma eller LED eller LCD.

2: En god finger regl er at et medium eller lidt dyrere LCD er tit pænere og flottere/ægte i farverne end et billigt LED, men et dyrere LED et næsten altid flottere end et LCD ex. LED tv LG LE850. Plasma kan være meget svært at bedømme spørg en fagmand i butikken, dette gælder selvfølgelig alle fladskærme.

3: Sørg for at have lavet en liste over nice to have, need to have.
ex. Full HD, 100 hz, Brugervenlig menu, 3D, Strøm forbrug, Ophæng o.s.v

Og husk så lige det ikke er gratis at have en fagmand gående i butikken, vis hensyn og spørg på et tilbud INDEN man bare skrider hjem og bestiller det på nettet. Det er at skide på manden der prøver at hjælpe, bare for at spare et par hundere kr. Og nej Butikkerne kan ikke bare have samme pris, det koster penge at have fladskærme stående, løn, varme o.s.v
Undskyld det sure opstød, men dette oplever man desvære tit i butikkerne.

Håber indlæget kan bruges til noget :)

op
37 brugere har stemt

Med hensyn til Kelers kommentar til butikkerne, så skal man huske at næsten alle fjernsyn har en særlig "Display" indstilling der giver fuld knald på farverne. Skærmene stråler om kap i Fona og ser åh så skønne ud, men hvis du får det hjem i stuen og det kører med "Display" indstillingen så er det nemt at se, at farverne er helt ved siden af. Det er altså umuligt at vurdere et fjernsyns billedkvalitet i butikken.

Butikkernes store display-vægge forvirrer kun. Gå hellere ned i butikken og brug maks 15 minutter og finde de tre fjernsyn du bedst kan lide design og størrelsesmæssigt. Find da nogle saglige anmeldelser og priser online og gør med dette i bagagen dit køb.

op
39 brugere har stemt

du mangler at nævne Common Interface der gør det muligt at sætte en abonnoments kort i fra f.eks Boxer tv så man kan modtage et par ekstra kanaler ;D

op
38 brugere har stemt

"Personligt mener jeg, at man LCD er den teknologi jeg er mest til, for hvis farveindstillingerne er korrekt indstillet, så kan det let konkurrere med PLASMA."

LCD kan stadig ikke konkurrere med plasma og især ikke, når du nu nævner, korrekte indstillinger. Hvis vi snakker features, knald på farverne, tykkelse, tunere osv., så ja. Så kan det da. Hvis vi snakker korrekt billedkvalitet, som iøvrigt er målbart og ikke en subjektiv mening, er plasma stadig forrest og har været det i mange år.

"Gå altid ned i en butik før i køber et TV! Ellers kan i blive rigtigt skuffede, specielt med plasmaskærme, hvor nobgle af de billigere af slagsen hakker helt vildt meget i billedet, hvilken irriterer øjet en hel del."

En butik er nok ikke lige der man skal danne sig et indtryk. Hverken ved LCD eller plasma. Skærmene er elendig indstillet og giver ikke et korrekt indtryk. Det er fint du er tilfreds med dit Phillips tv. Lige præcis Phillips, er den producent, der decideret er gået i den modsatte grøft, af korrekt billedgengivelse. De har sågar været ude at sige, at de går efter, hvad DE mener er et godt billede, og ikke hvad der målbart er korrekt.

Som jeg ser det, er kongerne af fladskærms tv pt.

1. Panasonic VT20
2. Samsung C7707
3. LG PK950

LG har lavet nogen fremragende LCD skærme (med LED teknologi). Det samme med Sony. Men summa summarum er, at plasma er forrest, hvis man går efter den bedste (mest korrekte billedkvalitet).

op
42 brugere har stemt

hej david.
hvis man skal ha et 3D tv som jeg gerne vil skal man så vente eller kan man godt købe det bu?
vil nemlig gerne ha et tv man kan se film, spille alså lidt af det hele.. er det så et led tv man skal vægle eller ?

op
45 brugere har stemt

Helt ærligt, hvorfor skal det altid dreje sig om tykkelsen på fladskærme? Ja, jeg ved, at det betyder noget for mange folk, men personligt mener jeg det er for dumt. Jeg vil hellere have en fladskærm med en smule tykkelse på, så jeg stadig har en fantastisk, krystalklar lyd.

Folk vil garanteret sige, at man jo alligevel bruger surround, men det er da lidt voldsomt til almindeligt TV-brug. Efter min mening skulle producenterne fokusere mere på lydkvalitet, i stedet for tykkelsen af skærmen. Er de ikke smalle nok i forvejen?

Hvad angår LCD/PLASMA-krigen, så mener jeg, at det er meget op til den enkelte persons behov. Nogle personer ser bedst på den ene type og nogle ser bedst på den anden, lidt ligesom med Mac/Windows-krigen. Personligt mener jeg, at man LCD er den teknologi jeg er mest til, for hvis farveindstillingerne er korrekt indstillet, så kan det let konkurrere med PLASMA.

op
41 brugere har stemt

Hej...

tak for god artikkel...

Kan i ikke komme med nogle forslag til led tv der lyser over hele bagpanalet og ikke "kun" i kanten som det sony i forslår?

takker

op
36 brugere har stemt

Med hensyn til strømforbruget bliver det målt ud fra en skala som tv-producenterne bruger hvor de afspiller nogle forskellige ting og det er det gennemsnitlige strømforbrug som står på tv'et. Strømforbruget er styret af hvor meget lys fjernsynet skal lave, så sort kræver ikke så meget, men hvidt og meget lyse billeder kræver meget strøm, så hvis man sidder og ser vinter OL i 3 uger, så stiger strømforbruget i hvert fald :D

op
35 brugere har stemt

Fra Panasonic's side af taler de om 40 kr på årsbasis fra en VT20 mod LED'erne fra Samsung. Hvis man skal se 3D er det bedre på Plasmaerne end det er på LED'erne, da man kan læne hovedet på skrå uden at skærmen bliver sort, hvilket den gør på LED skærmene. Samsung var de første der kom frem med LED 3D skærmene, men har efter at Panasonic's plasma 3D skærme vandt en masse priser har Samsung sjovt nok også lavet nogle Plasma 3D modeller :D

Men det er rigtigt hvad der bliver skrevet tidligere: Køb altid 100 Hz, 50 det stinker og giver en ringe billedekvalitet. Derfor skal man altid huske den vigtige regel: Hellere købe en "dyr" LCD eller Plasma end en billig LED.
Fx. med KDL40EX600, som er Davids eksempel på en LED, så kan man få den til 5199,-, men dette er en 50 Hz skærm med en Sony Bravia Engine 2 billedeprocesser, tager man til gengæld LCD udgaven af denne fra Sony som hedder KDL40EX500, så får man i stedet 100 Hz og Sony Bravia Engine 3, som er en bedre billedeprocessor, også giver den altså et meget bedre billede, som altså kun koster 4444,-. De har ellers de samme funktioner, så man får et væsenligt bedre TV til billigere penge!

op
35 brugere har stemt

@dreitor

Hvis du bruger scart til dvd afspiller har den ikke HDMI? men får du en ny afspiller så køb en blu ray det kan ikke betale sig at købe en DVD afspiller i dag.
Og alene det at du går fra scart til HDMI giver en helt anden verden til forskel.

op
39 brugere har stemt

Jeg vil godt anbefale min 42'' Philips LCD som jeg købte fra Wupti for en måneds tid siden. Den har 100hz, full HD, og alle deres fancy pixel stuff lol. Den kostede kun 4000kr. Den eneste ulempe ved den er at lydkvaliteten er lang fra det bedste...

Og et ekstra tip til jer der søger: Gå altid ned i en butik før i køber et TV! Ellers kan i blive rigtigt skuffede, specielt med plasmaskærme, hvor nobgle af de billigere af slagsen hakker helt vildt meget i billedet, hvilken irriterer øjet en hel del.

op
38 brugere har stemt

@dreitor
Hvis du har pengene og filmbehovet, så kan du roligt gå efter en blu-ray-afspiller

op
35 brugere har stemt

Hej David

Fjernsynet er fra SEP 08, der har HDMI indgange, men jeg bruger pt. SCART indgang til min DVD afspiller

op
44 brugere har stemt

Plasma - Godt til film
LED - Godt til Konsolspil
LCD - Godt til ????

Men hvad er så godt til almindelig tv-brug som vel egentlig er grundideen med et tv?
Her tænker jeg nyheder,sport og andre "almindelige" programmer.
Det er begrænset hvor meget optur jeg får af Johannes Langkilde læse nyheder mens der er fuld power på farverne og kontraster på 1:10.000.

Og:
@ msdk80
Hvilke bryster taler du om?

op
43 brugere har stemt

@stefanstente

Min søsters Pana står heller ikke med standard indstillinger , men målt med prof måler ligger det imellem 120-130 W men mest på 125 W, Mit Philips 46PFL7695H/12 bruger ca 87 W det er også mindre end Philips siger men det kører heller ikke standard med instillinger.
Hvis man lige vil bruge 10 min på instillingerne kan man lynhurtig få et meget bedre billede men også et meget bedre strømforbrug

op
41 brugere har stemt

Fedt at I lige får det med brysterne med til sidst...tilfældigt? I think not =)

op
36 brugere har stemt

mads.knudsen333
Ja som ndalbjergs skriver, så er det stadig muligt at se analogt tv.
Og hvad angår billedkvaliteten på LED, så har du da helt ret. Egentlig var det bare en forglemmelse, at det afsnit ikke var med. Det er nu blevet indført.

@dreitor
Hvilke tilslutninger har dit fjernsyn, og hvornår er det fra? Som udgangspunkt synes jeg klart blu-ray er flot at se på, men det kommer lidt an på om din skærm har enten komponent eller HDMI. Hvis ikke giver det ikke megen mening.

op
38 brugere har stemt

Henke #3

Jeg skammer mig næsten ved at indrømme at mit TV står tændt fra 08:00 til omkring 22-tiden stort set HVER dag :o/

Jeg arbejder hjemme og SKAL bare have lidt bevægelse og lyd omkring mig ... "mylder" om man så kan sige ;o)

op
36 brugere har stemt

@Mads Knudsen:

ja du kan stadig se analogt signal ved mange af antenneforeninger.. F.eks. yousee..

op
38 brugere har stemt

@ weeman1986. Hvilken slags job går du efter, en "old news"-spalte? http://beep.tv2.dk/entry.php/id-394514.html

op
39 brugere har stemt

Du kan stille dig selv spørgsmålene:
* Skal du se analogt eller digitalt tv?

Hvor kan man stadig se analogt?
Og kan man overhovedet købe et nyt tv til analogt signal?

Og så springer I lidt let henover kvaliteten af LED.
I beskriver plasma fint men hvordan er LED i forhold til plasma?

op
37 brugere har stemt

Hej David...

Her lidt stof til en ny artikel..

Du skriver bare hvis du har et job til mig :P

http://idkul.com/presentation/flipphone.html

op
35 brugere har stemt

"Antenne kræver DVB-T, kabel, internet og satellit kræver DVB-C"
Så vidt jeg ved kræver hverken satellit eller internet DVB-C.
DVB-C er til kabel-tv såsom yousee.
Dvb-S er til satellit
Internet kræver ikke nogen dvb tuner.

op
39 brugere har stemt

Hvor er OLED skærmene?? ;o) De må da snart være til at betale sig fra..

Plasmaskærme udsender IR, som kan forstyrre signalet til f.eks. LK Touch 350 lysdæmper.

op
38 brugere har stemt

www.hifipriser.dk

Jeg vil ikke råde folk til at købe en skærm på nettet, men man kan danne sig et overblik over hvad man kan få for pengene.

http://www.hifipriser.dk/Product/Details.aspx?pid=4174511
Som et alternativ til Cinemagics 50". Til 5700DKK.

Her får du Full HD og det gørt altså en forskel når man er oppe på 50" hvis man har en fuld HD signal kilde.

op
39 brugere har stemt

henke350 - du skal jo også lige holde for øje, at 50 hz på et 32" ikke har samme betydning, som når skærmene bliver større. :).

klader6624 - iflg. panasonic bruger 50" VT20 i gennemsnit 212 watt?

op
41 brugere har stemt

ehh du siger LCD 40" er max? ahh...de fleste fåes nu omkring de 55". :).

op
40 brugere har stemt

Det er rigtigt at LED bliver markedsført som betydeligt mere strømbesparende end blandt andet plasma og LCD. Men som Klander6624 også siger, så er der forskel på kvaliteten i forhold til hvor meget strøm de bruger.

op
42 brugere har stemt

Jeg synes ikke at det er en god ide at anbefale et Samsung E32C355, da det kun 50 Hz. Køb et 100 Hz - f.eks. Sony EX500. (Drop 200 Hz, da det får film til at ligne hjemmevideooptagelser).

@kennyhansen - jo plasma bruger mere strøm end LCD, men hvis du ser TV et par timer om dagen, bliver det ikke til mange kr. ekstra på årsbasis. Jeg mener ikke at det skal være derfor man fravælger plasma.

op
34 brugere har stemt

Plasma bruger i dag ikke LANGT mere strøm end LCD/LED, min søster har et Panasonic 50" VT20 og det bruge ca 125 W, jeg kender flere 40" LCD der bruger mere.
Men igen kvalitet har noget at sige hvad det angår et billigt 50 plasma Lumatron fra Kvickly bruger ca 450 W.

op
41 brugere har stemt

Hej David,

Er det ikke stadigvæk tilfældet at Plasmaskærme bruger LANGT mere strøm end LCD/LED ?

op
43 brugere har stemt

Hej David

Jeg har et 32 tommer Samsung HD ready LCD fjersyn. Kan det betale sig for mig at købe en bluray afspiller? vil jeg kunne få et bedre grafisk oplevelse når jeg ser film DVD/bluray?

op
38 brugere har stemt

Indsend kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Seneste historier

Indtast din e-mail adresse

Redaktøren anbefaler

Apples top-tablet, iPad Air 2 er en hurtig, let og imponerende sag. Men underligt nok så er den også Apples egen største fjende. Du vil hellere have den end en iPad Mini.

Afstemning

Hvilken konsol skal du have?: