Tjek selv: Ligger dit CPR-nummer på nettet?

Foto: Scanpix/TV 2

Du kan være det næste offer for identitetstyveri og modtage et brev fra Skat, hvor der står, at du skylder millioner af kroner.

Uden du er klar over det, kan du nemlig stå registreret som direktør for et falleret firma, som er blevet brugt til omfattende kædesvindel - og så hænger du på regningen.

Det kender Tom Damhus Jørgensen alt til. For tre år siden fik han en ubehagelig henvendelse fra Skat, hvor der stod, at han som direktør for to firmaer sammenlagt skyldte over tre millioner kroner til det offentlige. Han havde ifølge eget udsagn aldrig skrevet under på noget.

Denne form for økonomisk kriminalitet, som hvert år koster samfundet milliarder, har vært Morten Spiegelhauer optrevlet i to 'Operation X'-programmer med undertitlen ’De falske direktører’. Du kan se eller gense programmerne på TV 2 PLAY her.

Med et CPR-nummer i hånden kan kædesvindlerne indsætte uforvarende stråmænd som direktører i deres såkaldte skraldespandsselskaber, uden at ofrene bliver informeret om det. Hvor nemt det kan gøres, demonstrerer Morten Spiegelhauer her for den ansvarlige minister, erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen.

Spekulerer du på, om dit eget CPR-nummer ligger til frit skue på internettet, og dermed er i fare for at blive misbrugt af lyssky personer, kan søgemaskinen Google nemt finde det frem - også selvom det ’gemmer sig’ i en PDF-fil.

Tv2.dk-redaktionen har lavet et værktøj, der kan hjælpe dig med at tjekke, om Google har fundet dit CPR-nummer et sted på nettet. Find værktøjet her.

Tv2.dk gemmer ikke dine oplysninger, men foretager en målrettet søgning på Google. Tv2.dk kan ikke tage ansvar for, hvad Google gør med de indtastede oplysninger.

Hvis dit personnummer dukker op blandt søgeresultaterne, råder Forbrugerrådet Tænk dig til at tage direkte kontakt til den webside, hvorpå det ligger. Bliver det ikke fjernet, kan du klage til Datatilsynet.