Udsalget er startet – men pas på hvis du shopper på nettet

Foto: Polfoto

Traditionen tro begynder januarudsalget for alvor i dag i de fysiske butikker rundt om i landet, men allerede nu er mange webshops tyvstartet og har sat priserne på deres varer markant ned. Det gælder blandt andet Zalando, Asos, H&M, Boozt.com og Elgiganten.

Og vil du hellere sidde hjemme i sofaen og gøre et kup, er der en række ting, du bør være opmærksom på, inden du klikker ’køb’, hvis du vil undgå at blive snydt eller blive offer for it-kriminalitet. Se 10 råd til, hvordan du shopper sikkert på nettet herunder.

1. Gå direkte til butikkens webside

Du bør ikke klikke på links eller andre henvisninger til online-butikker, som du har modtaget på mail eller via en bannerreklame. På den måde undgår du at havne på en falsk webside, der kan indeholde virus og snuppe dine personlige oplysninger. Handl kun på websider, du har tillid til.

2. Opdater dit elektroniske udstyr

Sørg for, at din computer, smartphone eller tablet har installeret det nyeste software og sikkerhedsindstillinger, der er 'up to date', så du minimerer risikoen for, at enhederne får virus eller bliver hacket.

3. Brug en sikker internetforbindelse

Betal aldrig med dit betalingskort på et åbent WiFi-netværk uden kode, da du ikke kan vide dig sikker på, om sikkerheden er i orden. Der er større risiko for, at et åbent netværk er hacket, og du bør derfor kun købe varer, når du er forbundet til nettet via et netværk, som du ved er beskyttet.

Sidder du ved en offentlig computer – for eksempel på biblioteket eller internetcafeen – kan tastaturet sågar være udstyret med en logger, der kopierer dit kortnummer og kode.

4. Vær opmærksom på unormale procedurer

Der kan meget vel være tale om fup, hvis den webshop, du besøger, beder dig om at indtaste dine personlige oplysninger uden at give dig en valid grund.

Læg altid mærke til, om sproget er korrekt dansk eller engelsk – eller om der er mange sproglige og grammatiske fejl. I så fald kan det være et fup-site, som har været en tur gennem oversættelsestjenesten Google Translate.

5. Brug din sunde fornuft

Det lyder måske banalt, men alligevel glemmer mange at kigge sig for. Før du vover dig ud i at handle varer på nettet, kan du med fordel kaste et kritisk blik på websiden og bruge din almindelige sunde fornuft.

Hvis prisen på en vare er langt under den pris, du finder andre steder, bør dine alarmklokker bimle højt og tydeligt. Lyder det for godt til at være sandt, er det det sikkert også.

Kan du ikke finde en fysisk adresse, email eller telefonnummer på firmaet bag webshoppen, er det i de fleste tilfælde tegn på, at du skal holde dig langt væk. Når det kommer til danske butikker, bør der være et tydeligt CVR-nummer på websiden, og du kan altid tjekke, om nummeret rent faktisk også eksisterer på www.cvr.dk. Gør det ikke det, så skynd dig videre til næste netbutik.

6. Undersøg betingelserne

Tag et kig på handelsbetingelserne på websiden, inden du handler. Mangler de, så hold dig hellere væk. Stil dig selv følgende spørgsmål: Lyder betingelserne rimelige? Hvad er mine rettigheder, hvis der eksempelvis er problemer med eller fejl på varen? Hvad er betingelserne for levering? Hvem betaler fragten, hvis varen skal returneres?

Og husk på, at når du handler på nettet i Danmark, har du 14 dages fortrydelsesfrist fra leveringsdagen. Køber du en ydelse eller vare, der skal tilpasses specielt, løber retten derimod fra bestillingsdagen.

Du har som udgangspunkt syv dages fortrydelsesret, når du handler i et EU-land, mens du i lande uden for EU ikke kan regne med, at du overhovedet har ret til at fortryde dit køb. Tjek selv op på rettighederne i det enkelte land.

7. Pas på skjulte omkostninger

Lavprisflyselskaberne lægger i stor stil alle mulige og umulige gebyrer til, men det er der faktisk også en del almindelige netbutikker, der gør. Inden du køber, bør du derfor tjekke, om den oplyste pris inkluderer alt, eller om du bliver pålagt gebyrer og eventuelt urimeligt høje forsendelsespriser.

Vær opmærksom på, at du skal betale moms og told på varer købt uden for EU. Netbutikker inden for EU kan dog godt finde på at tage ekstra høje gebyrer for at sende varerne til din adresse, så kig dig godt for.

8. Læs brugerbedømmelser

En god indikator for, om webshoppen på skærmen foran dig er til at stole på, er andre brugeres oplevelser. Du kan således sikre dig lidt bedre ved at undersøge, om andre for eksempel har brokket sig over den pågældende netbutik.

Trustpilot kan du se folks bedømmelser af danske netbutikker – er der mange negative bedømmelser, er det et stikord til dig om at tage benene på nakken og finde en anden webshop.

Er der tale om en amerikansk – eller engelsk – butik, kan du få overblikket over brugernes bedømmelser på ResellerRatings. Vær dog opmærksom på, at nogle butikker godt kan finde på at oprette falske anmeldelser, der udelukkende er positive.

Du kan selvfølgelig også altid lave en hurtig Google-søgning på butikken for at se, hvad der er blevet skrevet af godt og skidt om den på forskellige netfora.

9. Hold øje med e-mærket

E-mærket er en ordning for danske web-butikker, der skal garantere et vist niveau inden for en række områder. Hvis en butik har e-mærket, er det et kvalitetsstempel, der viser, at butikken lever op til en række krav om betaling, behandling af personoplysninger, afgivelse af email-adresse, garanti og aftaleindgåelse på nettet.

Du kan læse mere om e-mærket her, hvor du også kan søge efter butikker, som har mærket.

E-mærket kan dog kun bruges som et pejlemærke. Butikker, der ikke har mærket, kan nemlig sagtens leve op til kravene alligevel. Da det koster penge at komme i betragtning til mærket, er det selvsagt ikke alle, som har valgt at være med i ordningen.

10. Beskyt dig, inden du betaler

Stop op, og tænk en tanke eller to, inden du udleverer dine betalingsoplysninger. Undersøg, om den betalingsside, du er på, er SSL-krypteret, hvilket beskytter dine oplysninger. Det er især noget, du skal være opmærksom på, når du handler i udenlandske webshops. Indtast aldrig dine oplysninger, med mindre der er en hængelås i nederste højre hjørne i din webbrowser.

Samtidig kan du tjekke, om der er et ekstra ’s’ i websidens url lige efter http. Det står for ’sikret’ og giver et ekstra beskyttelseslag.

Betal aldrig via en bankoverførsel. Hvis du ikke har mulighed for at betale med kreditkort eller Paypal, kan du godt vinke farvel til dine surt optjente penge, for du ser formentlig aldrig skyggen af din vare.

Gør du et godt kup i dag - enten på nettet eller i de fysiske butikker - så brug gerne hashtagget #mitkup når du deler det med dine venner på de sociale medier.