Analytiker: Stol trygt på Google

Fredag d. 27. september er Googles 15 års fødselsdag. Firmaet har opnået en meget speciel status på internettet, og er søgemaskinen på alles læber. Men skal vi være bekymrede over den enorme mængde data, som verdens største søgemaskine er i besiddelse af? Kan vi stole på, at et firma der ved, hvilke sider vi besøger ikke misbruger oplysningerne?

Analytiker hos markedsanalysefirmaet IDC Anders Elbak mener ikke, at vi skal frygte fødselsdagsbarnet.

- Nej det synes jeg ikke. Det er rigtigt, at de har mange oplysninger, der stiller dem i en stærk position i forhold til marketing, men jeg er overbevist om, at de behandler dataen respektfuldt. Jeg tror de følger de regler, de skal. Der kan selvfølgelig være enkeltpersoner, der kan misbruge data lidt på samme måde som Edward Snowden gjorde det, men Google som firma ville have alt for meget at miste, hvis de misbrugte det, siger han.

Der vil altid være en risiko

Anders Elbak understreger dog, at der altid vil være en risiko, når man behandler data. Risikoen kommer dog ikke fra Google selv, men fra udefrakommende trusler.

Google bruger dog rigtig mange penge og rigtig meget energi på at sikre dine data, så uvedkommende ikke får fat på dem.

- Google har flere sikkerhedsniveauer, hvor man skal have den rette tilladelse for at få adgang. De har også den højeste kryptering af data og firewalls af forskellig art. Men der er selvfølgelig altid en risiko, uanset hvor beskyttet dataen er, at den kan blive stjålet eller misbrugt. På grund af strukturen tror jeg ikke, at der vil være nogen, der kan få adgang til det hele, men der er en risiko for, at dele af dataen kan havne i de forkerte hænder, siger Anders Elbak.

Ufarlige oplysninger

Skulle Google blive udsat for et angreb, er det dog ikke de mest relevante oplysninger de kriminelle kan få fat på, mener Anders Elbak.

- De kan ikke bruge hvilke sider, jeg besøger til særlig meget. Et eller andet sted i databaserne kan der også være nogle passwords, men jeg er overbevist om, at de er meget lettere at få adgang til af anden vej end gennem Googles stærke sikkerhed, siger han.