Berlingske i '98: Internettet har ingen fremtid

Mens vi i dag ikke kunne forestille sig en verden uden netadgang, så så det bestemt anderledes ud i 1998, hvor internettet kun var for de få indviede. I dag ræser vi nettet rundt for musik, video og ikke mindst nyheder, men før i tiden var det trykte ord på papir.

Derfor kunne det måske også være en svær manøvre at forudsige, hvor stor en betydning nettet ville få for dagens samfund. Både hvad angår indtjening og hvad angår potentiale.

I en artikel i Berlingske Tidende fra den 9. september 1998, der i øjeblikket florerer på Facebook og Twitter, har man ikke meget til overs for "det stærkt omtalte net for samtale mellem computere". Som der står i underrubrikken på artiklen:

"Kun tre procent af befolkningen har prøvet Internet, og det er næsten udelukkende 18-29-årige computer-freaks. Ny analyse gør op med cyberspace-fascinationen. Foreløbig er Internettet helt uden kommerciel betydning."

Nettet uden betydning for salg af varer

Dengang havde kun 3 procent af den danske befolkning prøvet Internettet og kun 13 procent vidste hvad det var. Til det udtalte den daværende direktør for Egeberg Reklamebureau sig om Internettets potentiale.

- Tallene er dybt katastrofale i forhold til den opmærksomhed, der bliver tildelt mediet. Og som et kommercielt medie til markedsføring og salg af varer er det helt uden betydning. Spørgsmålet er nu, om Internettet enten er en død sild eller om det kommer til at gå stærkt, som vi ser i USA nu, sagde Anders H. Høiris til avisen i 1998.

Som bekendt var han ikke helt ved siden af, da Internettet i den grad fik vind i sejlene og specielt i USA, hvor dot-com-boblen sprang få år efter. Derefter har nettet vokset fra bunden op til det niveau det har i dag.

Spår ikke iPhone og Apple en stor fremtid

Men det at se længere fremad kan være en meget svær kunst, som blandt andet Mirosofts topchef Steve Ballmer også har måtte sande. Tilbage i 2007 kort efter Apple havde lanceret deres første iPhone, var han ikke sen til at skyde den ned som en niche-mobil, der ikke ville få en større betydning for markedet.

- Der er ingen chance for, at iPhone vil få nogen betydelig markedsandel. Ingen chance, udtalte Steve Ballmer den 30. april 2007.

Den danske teleanalytiker John Strand hoppede med på samme vogn året efter i 2008:

- De (Apple. red.) bliver ikke en seriøs spiller på mobilmarkedet, de forbliver niche. Det kan også være okay, men det berettiger ikke til al den virak, der har været omkring den, udtalte han.

Andre geniale og utrolig forkerte forudsigelser

Når det kommer til teknologi, så kan det bestemt være svært at overhovedet forestille sig, hvad der vil blive muligt. Det har flere analytikere og direktører måtte sande. Vi bringer her et lille uddrag af nogle af de bedste.

- Der er ingen grund til, at nogen ønsker sig en computer i deres hjem, udtalte Ken Olson, præsident, formand og grundlægger af Digital Equipment Corp (DEC), (computerfabrikant til store virksomheder) tilbage i 1977.

- En raket vil aldrig være i stand til at forlade Jordens atmosfære, New York Times, 1936.

- Lee DeForest har sagt i mange aviser og med eget navn, at det ville være muligt at overføre en menneskelig stemmer over Atlanten om mange år. Baseret på disse absurde og bevidst vildledende udsagn, ... er den misforståede offentlighed blevet overtalt til at købe aktier i hans selskab, udtalte en amerikansk statsadvokat i en retsag mod den amerikanske opfinder Lee DeForest for at sælge aktier for hans selskab Radio Telephone Company i 1913.

Med det in mente kunne man måske kigge nærmere på hvad vi ser som komplet absurd i hverdagen om nogle år. Flyvende biler, teleportering og menneskelige robotter kunne meget vel lande til test på redaktionen inden for nogle år. Eller skulle man måske sige det modsatte, så det virkelig blev til virkelighed.

- Vi tror ikke på, at vi nogensinde får flyvende biler, menneskelige robotter og mulighed for teleportering til de varmere lande, udtaler David Guldager i 2013.