Blind 97-årig laver kunst med tegneprogram

Hal Lasko er pensioneret typograf og nærmer sig de 100 med hastige skridt. Han lider desuden af makuladegeneration, der er en aldersrelateret synslidelse, der gør, at han ikke rigtig kan se noget i den centrale dels af synsfeltet. Han blev derfor erklæret blind for otte år siden.

Men for 15 år siden skete der noget, der skulle vise sig at have stor indflydelse på hans liv. Hans børnebørn forærede ham en PC, og det første, børnebørnene gjorde, var at vise ham det simple tegneprogram MS Paint.

Og det var et redskab, den aldrende herre tog til sig. I sit detaljeorienterede job som typograf arbejdede han med at lave skrifttyper, og den sans for små detaljer skulle vise sig at være ualmindelig brugbar, da han kastede sig over at lave kunst med tegneprogrammet.

For i stedet for at arbejde med store penselstrøg, så kan Lasko i stedet zoome helt ind på billedet og arbejde med de enkelte pixel. På grund af hans synslidelse kan han nemlig ikke male i traditionel forstand, men når han zoomer helt ind på billedet, så kan han se de enkelte detaljer langt mere tydeligt og skabe kunst én pixel ad gangen.

Se den rørende dokumentar omm Hal Lasko og hans kunst her: