Byen uden mobilnet: De ansvarlige er uenige

I mandags vågnede den lille by Ørslev 13 kilometer syd for Ringsted op til noget af et chok, da ingen af deres mobiltelefoner havde nogen forbindelse.

I løbet af dagene inden havde TDC, der ejede den lokale mobilmast, nemlig fjernet masten, efter at TDC og Ringsted Forsyning, der ejer jorden, hvor masten stod, ikke kunne blive enige om en ny kontrakt.

Oprindeligt krævede Ringsted Forsyning 26.000 kroner om året for at have masten til at stå ved siden af Ørslev rensningsanlæg, men da TDC og Ringsted Forsyning skulle aftale en ny kontrakt for de næste 15 år, ville Ørslev Forsyning have 52.000 kroner for det samme.

Og forklaringen i fordoblingen i prisen ligger i, at Forsyningen har tjekket op på markedsprisen for, hvad man ellers betaler i området.

- Det er ganske enkelt markedsprisen for, hvad vi kræver for andre master i Ringsted kommune, og det er lige meget hvilket teleselskab – alle skal betale det samme, siger Janne Hansen, der er direktør hos Ringsted Forsyning, til tv2.dk.

Uenig om prisen

Men det er ikke en markedspris, som TDC er enig i, hvilket også er grunden til, at de nu har måttet hive masten op.

- Det er ikke rigtigt, at 20 kvadratmeter jord ved et forsyningsanlæg kan være så dyrt. Samtidig er det ikke en gængs markedstendens, at priserne skal stige, for flere og flere kommuner er begyndt at sænke priserne for masterne, siger presserådgiver hos TDC Rasmus Avnskjold til tv2.dk og tilføjer:

- Vi har forsøgt at få gennemført en handel om prisen – og selvfølgelig udløber den slags master, og vi er jo selvfølgelig også klar til at betale det mere, hvis prisen er fair, men det er det ikke i dette tilfælde.

Og da ingen kunne komme til enighed, ente det altså med, at TDC fjernede deres mast i fredags.

- Vi har tit forhandlinger, og det kan spidse lidt til, men vi havde ikke i vores vildeste fantasi troet, at en kommune vil acceptere, at man tvinger en mast til at blive fjernet.

Undskylder manglende kommunikation

Ifølge Ringsted Forsyning har TDC været bevidst om de stigende priser i området, da der i siden2007 har været forhandlet diverse andre kontrakter med teleleverandører. Men det har ikke været muligt at blive enige om Ørslev-masten. Derfor er der nu ingen mobilforbindelse for nogen af byen 600 indbyggere.

Heller ikke borgere med abonnementer hos andre selskaber har kunnet bruge deres telefon, da alle havde deres udstyr installeret på den samme telemast. Den telemast der nu er pillet ned.

- Det var en noget spændende periode, da vi opdagede, at forbindelsen var forsvundet. Ingen vidste noget, og det var først nogle dage senere, at vi endelig fik noget af vide af TDC, da vi selv henvendte os, siger Tina Mathiasen, der bor i Ørslev, til tv2.dk.

Og TDC indrømmer da også, at kommunikationen til kunderne i området ikke har været god nok.

- Vi burde selvfølgelig have kommunikeret ud til vores kunder, men vi har ganske enkelt ikke kunnet nå det i processen, siger Rasmus Avnskjold.

Ny mast kan tage et helt år

Tilbage står der en by uden mobiler og et TDC, der nu skal til at starte helt forfra i at finde et nyt sted til en mast i byen. Og det kan sagtens tage op til et år.

- Vi er på bar bund lige nu, og så må vi jo håndtere det her som et hvert andet mobilhul og må finde et nyt sted til en mast, siger Rasmus Avnskjold, der dog fortæller, at en lokal landmand allerede har tilbudt en plads på sin jord, hvilket overvejes. Dog tager det stadig lang tid at sætte en ny mast op.