Dårlig mobildækning på jorden: Men sådan snakker vi med ting i rummet

Europæisk rumfart har skrevet historie med rumfartøjet Philae, der efter 10 års rumrejse landede på en komet 551 millioner kilometer væk. De første billeder er dukket op fra kometen. Men hvordan kan det egentlig lade sig gøre?

Hvordan kommunikerer man med et fartøj, der befinder sig så langt væk, når man her på jorden kan have svært ved bare at forbinde sin computer til printeren, der står fysisk lige ved siden af.

Der er tale om samme teknologi, som dit parabol-tv i dag fungerer på. Din parabolantenne kommunikerer også med en satellit mange kilometer oppe i luften. Og den sender billeder og lyd ned til dit fjernsyn inden for få sekunder.

- I dag er det ikke specielt kompliceret, at sende signaler over så lange afstande. Bare man har en antenne, der er rettet det rigtige sted hen, så kan man få en forbindelse, slår Kristian Pedersen, direktør for DTU Space fast, og påpeger, at jo længere man skal ud i rummet, jo større parabol-disk kræver det.

28 minutters forsinkelse

Det gør det også betydeligt anderledes end netop mobildækningen herhjemme, der skal bredes ud over hele landet. Her er der ikke noget målrettet signal. Men mens man kan kommunikere med hinanden på få sekunder her på jorden, så tager signalet noget længere tid, når det skal fragtes 551 millioner km ud i rummet.

- I Philaes tilfælde snakker vi om kommunikationsforsinkelser på 28 minutter. Det tager 28 minutter at sende noget derop, men det tager det samme, at sende noget tilbage, fortæller han og referer til billeder, videoer og ikke mindst kommandoer.

- Da man landede Philae på kometen blev man nødt til at gøre det fuldautomatisk. Når der skal reageres så hurtigt, kræver det også, at fartøjet selv har den fulde kontrol.

- Man jublede på jorden, så snart man fik besked om, at Philae var landet. Men man fandt først senere ud af, at den faktisk havde nogle landingsproblemer og nogle mekanismer, der ikke helt fungerede. Alt foregår med en forsinkelse, slår Kristian Pedersen fast.

Det er også derfor, det har taget et lille stykke tid før de første billeder dukkede op fra kometen. For det første har Det Europæiske Rumagentur, ESA modtaget billederne fra Philae og kometen, men de skal først efterbehandles. Der kan være småfejl på video og billeder, der skal kodes og tolkes, så det tager noget tid at få kørt igennem systemerne.

Men Philae er nu fastforankret på kometen og sender løbende informationer ned til jorden. Til stor glæde for ESA og meget stor interesse for resten af verdenen.