Danmark smadret i Minecraft: Nu ændrer de reglerne

Store dele af Danmark blev hærget af dynamit og bl.a. Amalienborg blev jævnet med jorden. Foto: Geodatastyrelsen

Allerede i sidste uge kom det frem, at den opbyggede 1:1 kopi af Danmark i det populære spil Minecraft var blevet overtaget af cyber-vandaler, der havde hærget og jævnet store dele af Danmarkskortet.

Den komplette 3D-version er blevet bygget af Geodatastyrelsen under Miljøministeriet. Formålet er at det skal bruges til undervisning af skoleelever.

Men spillet kan tilgås af alle interesserede, og det fik hurtigt udenlandske brugere til at ”invadere” landet. Flere steder blev betydeligt ændret og steder som blandt andet Amalienborg blev endda helt jævnet med jorden med dynamit.

Ikke ærgerlige over "vandalismen"

Men Geodatastyrelsen er ikke ærgerlige over vandalismen, men det kom noget bag på dem, at det skete.

- Vi moderede og overvågede vores demonstrationsmodel for at følge med i hvad der bygges og siges i chatten. Det er kommet positivt bag på os, at løsningen er gået verden over, men vi kan jo ikke sidde oppe hele natten og overvåge døgnet rundt. Men spillet ligger jo op til at man kan bryde ned og bygge op. Og der ikke tale om at hele Danmark er blevet hærget. Der var blot tale om nogle enkelte steder, og det har vi så bare genindlæst, siger Geodatastyrelsens pressechef Chris Hammeken.

Og han afviser også invasionshistorien, som flere udenlandske medier skriver om efter blandt andet Hovedbanegården fik store amerikanske flag og der dukkede amerikanske tanks op på kortet.

Lukker serveren ned for redigering

- Vi har ikke noget imod, at folk har pillet ved kortet. Der har også været kreative påhit, som en kæmpe rutsjebane ved Møns Klint. Men eftersom det er en demonstrationsmodel, så nytter det ikke noget, at bestemte bygningsværker slet ikke er med, siger han.

Blandt andet på baggrund af det, kommer de nu ud med nogle nye retningslinier og lukker serverne ned, så man nu kun kan se kortet. Man kan ikke bygge eller bryde ting ned mere i demonstrationsmodellen, der ligger på nettet. Årsagen til de nye retningslinier er at Geodatastyrelsen har oplevet en stigning af mobning, og det er man ikke gearet til at håndtere.

- Den mobning der er foregået derinde, kan vi ikke håndhæve døgnet rundt, så nu laver vi det til en ren se-version. Man kan fortsat downloade filerne til sin egen PC, så man spille med fuld funktionalitet, fortæller Chris Hammeken.

Nye retningslinier

Som de skriver på deres side:

Det er på eget ansvar at benytte Danmarks frie geodata i en Minecraftverden, men vi henstiller til, at man overholder følgende retningslinjer:

  • Tal pænt til hinanden, hold en god tone. Mobning accepteres ikke.
  • Spred ikke reklamer eller spam.
  • Respekter de andre spillere.
  • Følg moderatorernes anvisninger.

Men Geodatastyrelsen opfordrer i stedet folkeskolerne til at hente kortet ned på deres egne servere, hvorefter man igen har fuld adgang til kortet, og man kan gøre som man vil.

Og generelt er man meget stolt og glad for den store opmærksomhed, som deres arbejde har fået.

- Det kom positivt bag på os, at der har været en så stor international interesse og at er det blevet en så stor succes. Det er jo gået verden rundt, og det er primært gennem de sociale medier, fortæller Chris Hammeken.