Danske musikere kan nu tjene penge på YouTube

Indtil nu har danske komponister måttet kigge langt efter at tjene penge direkte, hver gang deres musik er blevet afspillet på YouTube, for i modsætning til radioen og de mange streamingtjenester, har YouTube ikke haft en aftale med interessorganisationen KODA, der sørger for, at de får penge, når deres musik bliver spillet.

Men fra 1. november er det fortid, for efter længere tids forhandlinger har YouTube og KODA indgået en aftale, der betyder, at musikskaberne bliver betalt, hver gang nogen klikker ind på en video med deres musik.

- Aftalen med YouTube er en milepæl. Vi har nu sikret vores medlemmer en betaling, når deres musik bliver brugt på den meget populære tjeneste. For os er det også afgørende, at langt størstedelen af al musikbrug på nettet nu skaber indtægter til kunstnerne, siger Anders Lassen, administrerende direktør i Koda.

Reklamer skal skaffe kunstnerne penge

Pengene kommer fra de annoncer, der bliver vist i forbindelse med videoerne, hvilket ligner den model, der gælder for de folk, der skaber indhold direkte til YouTube. Også Google, der ejer YouTube, er tilfredse med aftalen:

- Vi er utroligt glade for at have indgået en aftale med Koda og dermed de mange kunstnere, som Koda repræsenterer. Aftalen vil give bedre vilkår for produktion af dansk indhold og vil betyde, at artister, komponister og sangskrivere kan tjene penge på deres musik på YouTube, siger Peter Friis, direktør for Google Danmark.

- Dertil er det også en stor gevinst for alle brugere af YouTube, for hvem det at lytte til musik og opdage nye kunstnere på YouTube, er en vigtig del af deres onlineoplevelse.

Kilde: KODA.