Den udødelige mobil er nu død: Et tilbageblik på Nokia

Nokia 3310 er definitionen på en succes. Foto: Polfoto

Nokias fald begyndte godt nok allerede i 2007, hvor iPhone kom på markedet, men inden da var Nokia den dominerende faktor i mobilverden.

I 1980’erne besluttede Nokia at begive sig ind på elektronikmarkedet. Indtil da havde firmaet arbejdet med et utal af andre produktområder, men de startede et samarbejde med et par finske telekomselskaber, og de første spæde spadestik var taget, til hvad der ville blive en af mobilrevolutionens helt store drivkræfter.

Dengang var mobilnetværket det vilde vesten med forskellige systemer i forskellige lande, men da Norden lancerede et analogt netværkssystem kaldet NMT fik vi i de nordiske lande en standard, og det betød, at mobiltelefoner kunne buges uanset hvilket nordisk land man befandt sig i. Pludselig havde Nokia en enorm brugerbase til deres produkter.

Med erfaringerne fra NMT i baglommen var Nokia i den perfekte situation, da det digitale GSM-system blev standarden i Europa i starten af 90'erne.

Nokia dominerede markedet

I 1998 overhalede Nokia Motorola og blev den største fabrikant af mobiler i verden.

Og har man sagt 'Nokia' og 'succes' har man også sagt 3310.

3310 kom som opfølgeren til 3210 i år 2000, og blev en kæmpe succes med omkring 126 millioner solgte mobiler i 2011. Den havde mange funktioner, som var en sjældenhed dengang, som eksempelvis lommeregner, stopur og det ekstremt populære Snake II-spil, der definerede frikvarteret i de tidlige 00’ere.

3310 er senere hen blevet et internetfænomen, på grund af dens yderst robuste konstruktion, og figurer i diverse memes, hvor dens robusthed sammenlignes med en smartphones tilbøjelighed til at gå i stykker.

iPhone kom, så og sejrede

Alt så ud til at køre på skinner for Nokia.

Indtil 2007.

iPhone kom på markedet og alt ændrede sig. Apples Iphone havde nogle af de samme ting, der gjorde Nokia til industrileder i 90'erne. Et smart design, samt brugervenlighed gjorde en Iphone til et must have og en fashion statement.

Nokia havde godt nok en smartphone på markedet tidligere end Apple, blandt andet den fuldstændigt latterlige Frankenstein-telefon N93 som udkom i 2006. De prøvede også med N8 i 2010, men det var for sent, og den var for dyr.

En af de helt store grunde til at Nokia begyndte at sakke bagud i mobilkapløbet var deres insisteren på at benytte Symbian-platformen. Det var en platform der fungerede fint i de tidligere generationer af mobiltelefoner, men den kunne på ingen måde hamle op med Apples iOS.

Android fremskynder nedturen

Selvom slaget var tabt i de højere prisklasser havde Nokia stadigvæk en stor brugerflade I de lavere prisklasser, indtil Android kom på banen. Det blev vendepunktet for Symbian-platformen, men Nokia holdt fast i platformen indtil 2011, hvor de skiftede til Windows. Det tab, som Nokia led ved at bruge en ældre platform kom de sig aldrig rigtig over.

Samsung endte med at overtage Nokias plads ved bordet, da de satsede på både Android og Windows-telefoner.

I udviklingslande som Indien har små lokale firmaer som Spice og Micromax også ædt sig ind på Nokia. Telefonerne er billigere og har flere funktioner. Her er Nokias famøse robusthed ikke længere det store salgsargument, for mobiler er blevet noget som man skifter ud hvert år.

Kun fremtiden vil vise, hvordan Microsoft vil bruge fordums innovatør i kampen om markedsandele.