Det betyder et billigere mobilt brug i udlandet

Vi er blevet tudet ørene fulde med at vi skal huske at slå roaming fra på vores mobiler, så snart vi krydser den danske grænse til udlandet. Ellers kan det blive en meget dyr fornøjelse.

Men en ny aftale slår fast, at fra den 15. december 2015 skal vi ikke længere til at betale ekstra for roaming, så længe vi er inden for EU's grænser. Og teleanalytiker Torben Rune, der har fulgt udviklingen i mange år, er aftalen en kæmpe ting.

- Det er svært at få armene ned. Det er noget vi har ventet på i årtier, siger han til Beep, og fortæller at forbrugerne nu står foran langt mere overskuelige og billige regninger.

Aftalen ligger op til, at det er forbudt at tage overpris for brugen af mobilen i udlandet. Det gælder både samtale, så du kan ringe for samme priser til Sydspanien, som du ville kunne gøre til Sydhavnen, og mobilt bredbånd, der giver dig priser du er vant til inden for de danske grænser.

Netcafeer og hoteller er taberne

- Men det bliver først rigtig sjovt, når vi snakker bredbånd på mobilen. Nu kan vi pludselig bruge løs af internettet på mobilen uden at skulle tænke på en kæmpe regning. Det betyder eksempelvis på kort sigt, at både internet-cafeer og overtaksering af internettet på hotellerne vil dø ud, siger Torben Rune.

Og hvis man skulle frygte, at mobilpriserne i stedet vil stige herhjemme på baggrund af teleselskabernes tabte omsætning på roamingen, så skulle det stå helt anderledes til, mener Torben Rune.

- Forbrugerne er indtil nu blevet tudet ørene fulde af, at de skal huske at slukke mobilen, når man er i udlandet, men nu kan vi pludselig bruge den igen. Og når vi bruger vores mobil mere, betyder det at teleselskaberne i stedet vil tjene flere penge, fortæller han.

Men teleselskabernes brancheforening mener dog ikke, at den nye aftale vil betyde flere penge til selskaberne. Tværtimod. Ifølge direktør for Teleindustrien Jakob Willer, vil den frie roaming koste teleselskabernes penge, der vil gå ud over deres fremtidige investeringer.

- Dette indgreb vil ikke have indflydelse på de nationale priser, men det vil i stedet gå ud over teleselskabernes incitament til at forbedre og udvide dækningen. Teleselskaberne vil tabe penge og indgrebet betyder, at det vil være mindre attraktivt at være teleselskab i Europa, siger Jakob Willer og mener, at en bedre mobildækning i Europa er den store taber med aftalen, da man overser vigtigheden i det på et politisk niveau.

Der skal stemmes for aftalen den 2. april, så noget tyder dog på, at ikke alt er helt på plads.