Det er nu farligere at bruge netbank i Danmark

Vi bruger netbank og mobile bankoverførelser som aldrig før, men sammen med det øgede brug er der pludselig også sket et stort ryk inden for malware til netbankerne. Det slår det amerikanske sikkerhedsfirma Trend Micro fast i en større undersøgelse.

Faktisk er der tale om en 211 procent stigning fra første til andet kvartal i år, ifølge Trend Micros kvartalmæssige sikkerhedsrapport, som deres trusselanalyseteam har udarbejdet.

- Truslen stiger i takt med, at man kan tilgå sin netbank fra stort set alle sine elektroniske enheder. Derfor opfordrer vi til, at man er ekstra opmærksom på sikkerheden og blandt andet husker at opdatere sine apps og sine sikkerhedsprogrammer, slår Trend Micros danske landechef, Kim Landberg, fast.

Generelt oplever man en stigning af malware på verdensplan på hele 29 procent, og i USA er man stadig hårdest ramt, der kunne rapportere om en million tilfælde af malware i netbankerne.

De ti råd

Det danske sikkerhedsselskab DK-CERT har tidligere oplyst om ti oplagte råd, som man kan holde sig til for at være sikker.

* Beskyt din computer mod ondsindede programmer: Brug firewall og opdateret antivirus.

* Hold dine programmer opdaterede: Det kan gratis programmer som PSI fra Secunia og Heimdal fra CSIS hjælpe dig med, men sørg også for at have automatisk opdatering slået til, hvor det er muligt.

* Krypter dit trådløse netværk: Brug som minimum WPA2-kryptering og et stærkt password.

* Sæt sikkerhedsniveauet i din browser op: Så kan du sikre dig, at du som minimum bliver spurgt, inden overførsel af informationer, filer og programmer.

* Installer kun programmer, du har brug for: Slet de unødvendige programmer. De udgør en sikkerhedsrisiko. Særligt hvis de ikke bliver holdt opdateret.

* Brug stærke kodeord og gerne kryptering: Sørg for, at dine kordeord indeholder både bogstaver, tal og specialtegn.

* Genbrug ikke passwords til forskellige tjenester: Det kan give de kriminelle adgang til alle dine ting, hvis de først er brudt ind i én tjeneste. Brug eventuelt et program til at huske dine kodeord.

* Svar ikke på uopfordrede henvendelser: Hverken banken, Google eller Microsoft beder dig om at bekræfte dine kontooplysninger, og slet ikke via mail eller telefon. Hvis du er i tvivl så slet mailen og lad være med at svare på mærkelige sms’er, der kan være overtakserede udlandstjenester.

* Vær kritisk på de sociale medier: Brug privatlivsindstillinger og vær kritisk over for, hvad du bliver tilsendt. Også selvom det ser ud som om, det kommer fra en af dine venner.

* Læg intet privat på internettet: Del kun oplysninger som alle til enhver tid må kunne se.