Din telefon kan spores uden du ved det

Billede: Scanpix

Reklamefolk, regeringsorganer og andre, der måtte have lyst til det, kan meget vel snart identificere og spore din telefon via dens indbyggede accelerometer. Det viser et forskningssamarbejde fra Stanford Universitet og Israels institut for teknologi.

Der er nemlig ikke to telefoner, der er ens når de bliver produceret. Små defekter i accelerometeret gør hver telefon unik, hvilket gør, at de individuelt kan identificeres.

- Det giver mulighed for at identificere mobiler, når de surfer på internettet helt uden at gøre brug af cookies, forklarer Hristo Bojinov fra Stanford University i et interview med Mashable.

Fri adgang til data

Accelerometeret er den del af din telefon, der fortæller den, hvordan den bliver holdt og i hvilken retning, den bliver peget.

Brugerne vil ikke vide, at de bliver overvåget, fordi de fleste browsere lader hjemmesidens kode få adgang til accelerometerets data uden at gøre brugeren opmærksom på det. Der vil heller ikke være noget brugeren kan gøre ved det, for der er ikke nogle cookies, der kan slettes eller sikkerhedsindstillinger, der kan ændres.

- Dem der kan få mest ud af det her er reklamebureauer, men der vil også være enkeltpersoner, der ville kunne få noget ud af det, siger Hristo Bojinov.

Stadig på forsøgsstadiet

Metoden er dog langtfra perfektioneret endnu. Bojinov og co har bygget et website, som kan indsamle dataen, men for at det kan ske, skal man placere sin telefon på et bord, og efterfølgende vende den, før siden får indsamlet oplysningerne.

Selvom det kun er Bojinovs hjemmeside, der kan indsamle dataen, er han sikker på, at et lignende script kan laves og sættes ind på hvilken som helst website. Forskerne er ved at udvikle en metode, hvorpå at lignende accelerometer-data kan blive indsamlet, mens du har din telefon i lommen.