Dine likes bliver solgt på nettet

Dit like på de sociale medier ses i dag som din personlige anbefaling af ting, mærker og firmaer. Det kan være adskillige kroner værd, og du giver det ikke bare ud til højre og venstre.

Men én af nettets mest omfattende og skræmmende vira er Zeus, som kan betyde, at dit like allerede har været ude til højre og venstre uden din viden. Du kan have synes godt om emner eller liket billeder på Instagram, som du ellers aldrig ville have rørt med en ildtang.

I såfald er du ikke alene. De falske likes og tilkendegivelser er blevet nettets nye store indtægtskilde, da flere firmaer og mærker kan booste deres omdømme og få skabt større og dyrere marketingskampagne ud fra like-antallet.

- Zeus er en informationstyv, der samler alt ind fra din computer, som brugernavn, koder, billeder og bruger det hele til at skabe en identitet som dig, der derved bliver brugt til at like og synes godt om ting på Facebook, Instagram, Twitter og mere, fortæller Peter Kruse, chef hos sikkerhedsselskabet CSIS, til tv2.dk, og slår fast at den netop rammer privatbrugeren mere end firmaet.

- Den simulerer en masse klik i dit navn. Så pludselig kommer du til at synes godt om adskillige produkter og sites, som du egentlig ikke har noget at gøre med.

Et like koster mere end et kreditkortnummer

Fokus for virussen og bagmændene er at tjene penge, og din tilstedeværelse på diverse sociale medier kan bruges som springbræt til det.

Faktisk kan de tjene rigtig gode penge på dit like. Ifølge RCA, der er en amerikansk sikkerhedsafdeling under computerselskabet EMC, koster 1.000 Instagram-likes omkring 30 dollar, mens 1.000 følgere på samme tjeneste vil koste 15 dollar på diverse hackerforums på nettet.

Til sammenligning koster 1.000 kreditkortnumre i dag omkring 6 dollar.

Herhjemme opdagede Medina blandt andet, at hendes Instagram-profil havde været udsat for et hack, der betød at hun pludselig fik et kæmpe løft i likes på sin profil.

- Det her er den moderne form af en spam-kampagne, hvor man i stedet for mails bruger de sociale medier, og de kendte og større profiler bliver brugt som blikfang til at skabe mere trafik og interesse, der igen så vil genere langt flere ofre, fortæller Peter Kruse til tv2.dk.

Sådan sikrer du dig

Hvis ikke du vil blive ramt af den omfattende Zeus-virus, så kan du tage det helt enkle trick, at holde alt din software opdateret, specielt på en Windows PC, da de stadig er de mest udsatte, oplyser Peter Kruse.

Men hvis uheldet er ude, og du kan se at dine likes bliver spredt ud på nettet, så må du til hårdere og mere drastiske metoder. For det nytter ikke noget blot at ændre brugernavn og password på de ramte tjenester.

- Problemet er, at din maskine er blevet inficeret, så de kan følge med i alt hvad du gør. ALT hvad du overhovedet har liggende på maskinen, vil de i teorien kunne få adgang til. Det betyder, at de også vil kunne se når du skifter kodeord, advarer Peter Kruse til tv2.dk.

Så for at sikre dig, må du finde en ikke-inficeret maskine, og der skifte kodeord og brugernavn. Og så gå tilbage på den ramte maskine og faktisk slette hele computeren og starte på ny.

Har du oplevet falske likes eller har du selv set dine likes på steder, du ikke mener du har trykket?