Droner skal bekæmpe graffiti på tyske tog

Deutsche Bahn tager nu nye og anerledes metoder i brug i kampen mod graffitimalere, som ødelægger statsbanernes tog.

De almindelige overvågningskameraer er ikke længere gode nok, og derfor bliver der sat droner med et infrarødt kamera ind til at overvåge Deutsche Bahns største depoter. Dronerne skal sikre bevismateriale til senere retsforfølgelse, når personer udøver hærværk med spraymaling på togvognene. Det skriver BBC.

Dronerne, der flyver i en højde på cirka 150 meter i op til 80 minutter ad gangen, vil kun komme til at flyve på statsbanernes egne områder for at imødekomme eventulle bekymringer fra borgerne om privatlivets fred.

Ifølge flere tyske medier koster hver drone omkring 60.000 euro, eller hvad der svarer til lidt under en halv million danske kroner. Til sammenligning bruger de tyske statsbaner cirka 7,6 millioner euro om året på at fjerne graffiti fra togene.

DSB: Ingen planer om at indsætte droner lige nu

Du skal dog ikke regne med, at droner kommer til at patruljere ved de danske togdepoter foreløbig. DSB oplyser til tv2.dk, at Deutsche Bahns initiativ lyder spændende, og at det ikke kan udelukkes, at DSB i fremtiden vil forsøge sig med noget lignende.

DSB understreger dog, at droner-planer ikke er på tegnebrættet lige nu – omfanget af graffitiproblemet i Danmark har i en årrække været stabilt, og derfor ser DSB ingen grund til at tage nye initiativer i brug.

DSB, der årligt bruger omkring 25 millioner kroner på at fjerne graffiti fra togene, har allerede en række sikkerhedsforanstaltninger, herunder specielle hegn, der er svære at klippe over og forcere, videoovervågning og et vagtværn, som skal forhindre uvedkommende i at trænge ind på de områder, hvor togene står om natten.

Deutsche Bahn fortæller til BBC, at test af dronerne er planlagt til at begynder ”snart”.