Efter 17 år: Lego bliver stadig skyllet op på stranden i England

Svømmefødder og blomster i miniature er bare nogle af de Lego-ting, der gennem tiden er dukket op på strandene i det sydvestlige England. Foto: Tracey Williams/Lego Lost At Sea

4.756.940.

Så mange stykker Lego faldt over bord 13. februar 1997, da containerskibet Tokio Express blev ramt af en så voldsom bølge, at det vippede 60 grader den ene vej og 40 den anden.

I alt faldt 62 containere i havet omkring 32 kilometer fra Land’s End, som er Englands vestligste punkt, og en af dem var fyldt op med Lego-klodser, -figurer og -dele, som havde kurs mod New York.

Kort tid efter begyndte det danskproducerede legetøj at blive skyllet op på både Cornwalls nordlige og sydlige kyster, hvor lokaler og turister fandt det, og Lego-stykkerne dukker stadig dagligt op den dag i dag – 17 år senere.

Mange af stykkerne er ironisk nok en del af et søtema, og der er blandt andet blevet fundet svømmefødder, harpuner og dykkerudstyr i miniature.

Men der er også dukket drager og blomster op, og en detaljeret liste over, hvad containeren indeholdt, viser ifølge britiske BBC, at der er mange andre slags plastikfigurer et sted derude.

Blæksprutter og drager er i høj kurs

- Der går historier om børn, som i slutningen af 1990’erne havde spande fyldt med drager, som de solgte på stranden. I disse dage er den hellige gral at finde en blæksprutte eller en drage. Jeg kender kun til tre blæksprutter, og den ene har jeg selv fundet i en hule i Challaborough, Devon, siger Tracey Williams, der bor i Newquay, til nyhedsmediet.

- Det er en konkurrence: Hvis du hører, at din nabo har fundet en grøn drage, får du lyst til at gå ud og finde en selv.

Tracey Williams driver Facebook-siden ’Lego Lost At Sea’, som har langt over 20.000 likes. Siden dokumenterer alle Lego-fundene. Hun fortæller til BBC, at hun for nylig modtag en email fra en person i den australske by Melbourne, som har fundet en svømmefod, der muligvis stammer fra den container, som faldt i havet.

Ifølge den amerikanske havforsker Curtis Ebbesmeyer, der har fulgt sagen helt fra begyndelsen, findes der dog endnu ingen håndfaste beviser på, at Lego-delene er skyllet op andre steder end ved Cornwall-kysten.

Siden 1997 kan delene ifølge ham være drevet knap 100.000 kilometer. Det betyder, at de kan skylle op på en hvilken som helst strand i verden, og teoretisk kan Lego-stykkerne blive ved med at drive rundt i havet i århundreder.

Du kan se noget af det forliste Lego på billederne herunder, mens du kan se mange flere billeder på Tracey Williams' Facebook-side 'Lego Lost At Sea'.