Efterretningstjenester bandlyser Lenovo-computere

Den kinesiske pc-poducent Lenovo må ikke levere udstyr til mange efterretningstjenesters ’hemmelige’ og ’tophemmelige’ netværk på grund af mistanke om, at produkterne er sårbare over for hackere.

Det rapporterer Australian Financial Review, som også skriver, at flere efterretnings- og forsvarstjenester i Storbritannien og Australien har bekræftet, at der findes et skriftligt forbud mod at bruge Lenono-computere i deres fortrolige netværk.

Forbuddet blev angiveligt introduceret i Storbritannien, USA, Canada, New Zealand og Australien tilbage i omkring 2005 – og faldt således sammen med Lenovos køb af IBMs pc-forretning samme år.

Bagdøre og firmware-sårbarheder

Forbuddet blev indført, efter at britiske efterretningstjenesters omfattende test afslørede ’bagdørs’-hardware og firmware-sårbarheder i Lenovo-chips, som gør det muligt for hackere at få fjernadgang til enheder uden at have kendskab til ejeren.

Forbuddet menes kun at gælde for de mest fortrolige netværk, og Lenovo er således fortsat en betydelig leverandør af computere til statslige netværk, der ikke er klassificerede som fortrolige i de pågældende lande. Ifølge de seneste tal for IDC and Gartner er Lenovo i øjeblikket den største pc-producent i verden med en global markedsandel på 16,7 procent i andet kvartal af 2013.

I en meddelelse oplyser Lenovo, at selskabet ikke har modtaget oplysninger om nogen former for begrænsninger af salget og hævder samtidig, at dets produkter ”igen og igen er blevet fundet pålidelige og sikre af vores virksomheds- og offentlige kunder.”

Tidligere CIA-chef: Bagdør i Huawei-produkter

I længere tid har den vestlige verden spekuleret i, om selv ikke-statslige firmaer i Kina har så tætte bånd med regeringen, at de indbygger spionprogrammer og andet udstyr i deres produkter, der kan bruges til at spionere på vestlige stater og firmaer.

I sidste uge hævdede tidligere NSA- og CIA-chef Michael Hayden i et interview, at han har set ”håndfaste beviser” på, at det kinesiske elektronikfirma Huawei har lagt bagdøre ind i deres produkter. Han beskriver derfor firmaet som en ”entydig trussel mod den nationale sikkerhed”.

Huawei selv benægter, at sådanne bagdøre findes – ligesom firmaet har gjort flere gange tidligere.

Opdateret 31. juli klokken 11.30:

Lenovo skriver følgende i en kommentar til tv2.dk:

- Lenovo har ingen yderligere kommentarer til de seneste artikler i Australian Financial Review. Vi vil gerne påpege, at det australske forsvarsministerium har lavet en offentlig erklæring på dets webside, hvor der står, at ”historierne er faktuelt forkerte”. Der findes ikke noget forbud i forsvarsministeriet mod Lenovo eller selskabets produkter – hverken i systemer, der er klassificeret fortrolige, eller i systemer, der ikke er.