Egocentriske selfie er årets ord

Et selfie af Hilary Duff. Foto: Polfoto

Selvportrætter er langt fra en ny dille. Det har været en del af kunstens verden i hundrede af år, men alligevel har selvportrættet fået en ny genopstandelse i år under navnet ’selfie’.

Faktisk så meget, at ordet er blevet kåret som Årets Ord 2013 af Oxford-ordbøgerne efter brugen af det eksploderede med voldsomme 17.000 procent over de seneste 12 måneder.

- Vi kan se en fænomenal stigning i brugen af ordet selfie, og det var med til at cementere valget af det som Årets Ord, fortæller redaktionschef Judy Pearsall til avisen The Guardian.

Hvad er et selfie?

En smilende trutmund, øjne ude på ballade, træt ansigt eller viltert hår. Der er mange afarter af et selfie, og du har sikkert selv taget et. Der er også stor sandsynlighed for at du efterfølgende har lagt det op på et socialt medie, og så rammer du præcis ind i kernen på hvad et selfie egentlig er.

Ifølge Oxford-ordbøgerne bliver selfie defineret som ”et fotografi, man har taget af sig selv, typisk med en smartphone eller webkamera og uploadet til et socialt medie.”

Dette er umiddelbart heller ikke en ny ting, da selfies faktisk blev benyttet ofte, da det første sociale medie gik sin sejrsgang, MySpace. Efterfølgende tog Facebook over, hvor enhver bruger af tjenesten på et tidspunkt har haft et form for selfie som profilbillede.

I dag findes der en hel del tjenester, der fokuserer på deling af billeder – og hermed også selfies. Både Instagram, Vine og sågar Justin Biebers investering, tjenesten Shots of Me, der har brugerens egne selfies som fokuspunkt.

Ordet siger noget om tiden

Hos Dansk Sprognævn er man ikke afvisende overfor om ’selfie’ også kunne blive årets danske ord.

- Ja det kunne det godt blive. Det er udbredt og det afspejler meget godt tidens ånd om selveksponeringen og fokuset på individet. For at komme i betragtning til årets ord herhjemme, skal det gerne både være udbredt og slå tiden fast, fortæller Margrethe Heidemann Andersen, der er seniorforsker i sprog hos Dansk Sprognævn.

Men det ville kræve noget mere, hvis ordet også skulle optages i de danske ordbøger. Ordet skulle hænge fast og ikke blot være populært i et stykke tid. Som eksempelvis ordet ’askesky’, der får nogle år siden blev utrolig populært i en kort periode og så forsvandt væk igen. Disse ord kalder Dansk Sprognævn komet-ord.

- Faktisk kan man først om 5-10 år sige, hvad der blev årets ord i 2013. For at ordet også ville blive optaget i dansk Retskrivningsordbog, ville det også skulle blive brugt over længere tid, fortæller Margrethe Heidemann Andersen.

Tidligere har ord som 'podcast' (2005), 'unfriend' (2009) og 'GIF' (2012) vundet Årets Ord af Oxford-ordbøgerne. Ord som Twerking, Bitcoin og Binge-watch blev også nomineret i år, men vandt ikke over selfie.