Ekspert: Apples fingerscanner giver bedre sikkerhed

Hjemknappen gemmer på avanceret teknologi. Foto: Scanpix

Apple lancerede tirsdag aften deres to nye iPhones, 5C og 5S. Hvor 5C stort set er en plastikversion af den oprindelige 5’er, er 5S vanen tro en opgraderet version med nye features.

En af de features er Touch ID, Apples nye fingeraftryksscanner, der skal være med til at højne sikkerheden på din telefon.

Selve scanneren sidder under Home-knappen, som er lavet med safirglas, så det ikke bliver ridset. En stålring omkring knappen registrerer din finger og fortæller sensoren, at den skal aflæse dit fingeraftryk.

Flere aftryk på samme telefon

Sensoren tager i bund og grund et billede i høj opløsning af din finger, som den analyserer. Den kan måle selv de mindste detaljer i dit aftryk. Under selve aktiveringsprocessen bliver du bedt om at placere din finger på knappen flere gange, og hver gang optager den mere og mere detaljeret information om dit fingeraftryk.

Når du først har registreret din finger, kan du placere den på alle mulige og umulige måder på home-knappen, og sensoren skulle stadigvæk have mulighed for at genkende telefonens ejer. Du kan også registrere flere personers fingeraftryk på en samme telefon, og hvis du er helt old school, så vil der stadigvæk være mulighed for at bruge den gamle pinkode til at låse telefonen.

Sikkerheden i top

Indtil videre vil fingeraftryksscanneren blive brugt til at låse telefonen op og købe ting via Apple Store, som bøger, apps, musik og film. Den noget begrænsede brug af teknologien er dog ikke nødvendigvis en dårlig ting, ifølge leder hos it-sikkerhedstejenesten DKCert, Shehzad Ahmad.

- Der er to ting jeg hæfter mig ved. Oplysningerne lagres kun på telefonen, og eksterne virksomheder har ikke adgang til datene til deres apps. Det er rigtig godt at informationerne ikke er samlet på en server et sted, for det forhindrer hackere i at få fat i en enorm database med følsomme oplysninger. Det er for tidligt at tale om kvaliteten på fingeraftryksscanneren, men jeg har et positivt indtryk indtil videre, siger Shehzad Ahmad.

En afprøvet teknologi

Fingeraftryksscannere er blevet brugt med stor succes i erhvervsmarkedet i lang tid, men Shehzad Ahmad erkender, at privatbrugerne ikke har taget teknologien til sig i samme grad. Men det kan ændre sig nu.

- Jeg er ikke i tvivl om, at telefonen vil få succes, og det vil være med til at få fingeraftryksscannere frem i den offentlige bevidsthed og dermed bane vejen for denne form for sikkerhed i andre produkter fremadrettet, siger Shehzad Ahmad.