Ekspert: Drop den korte kode på mobilen

Har du ikke allerede en skærmlås på din smartphone, er det på høje tid at få lavet en. Det er dog absolut ikke ligegyldigt, hvor lang din kode er.

De fleste benytter sig af den helt enkle firecifrede pinkode, som både er nem at huske og taste ind, men den er alt for usikker, viser et forsøg, som to sikkerhedsforskere har lavet. Med en hjemmelavet robot lykkedes det dem at knække en firecifret pinkode på en Android-mobil på under et døgn.

Særligt hvis du har en email-konto installeret på telefonen, bør du kraftigt overveje at aktivere en stærkere kode, vurderer Shehzad Ahmad, der er chef for sikkerhedsfirmaet DK-CERT:

- Din mail giver adgang til masser af andre informationer, og din indbakke kan endda indeholde personfølsomme oplysninger, så bruger du mail på mobilen, gør det en stor forskel i forhold til sikkerhed, og der er anbefalingen, at du laver en kode, der er længere end fire cifre, siger han til tv2.dk.

- Der findes jo også en masse smarte værktøjer – apps – der giver adgang til filer. For eksempel Dropbox, der måske giver adgang til to gigabyte data, der ligger på computeren derhjemme. Sociale netværk som Facebook og Twitter og bestemt også halvfarlige i forhold til personlige oplysninger, mens en app til banken ikke er nær så farlig, fordi den kræver sin egen pinkode og NemID.

Brug ikke samme kode til alt

Ifølge it-sikkerhedseksperten er problemet med de firecifrede koder også, at folk ofte laver nemme - og dumme - kombinationer som eksempelvis 0000 og 1234, der er alt for lette at gætte. At bruge sin dankort-kode på mobilen er heller ikke nogen god ide.

- Brug forskellige pinkoder til de forskellige logins, der kræver pinkoder. Det er klart, at det kan være en udfordring at huske dem alle. Der kan man overveje at bruge en password-husker – de findes både som app til mobil og tablet og til computeren, siger han.

DK-CERT anbefaler blandt andet gratis-programmet Free Password Manager, der opbevarer dine koder i krypteret form.

Kombiner tal og bogstaver

Ud over tal-pinkoder findes der blandt andet ansigtsgenkendelse, møster-lås og traditionelle kodeord til at sikre smartphones mod misbrug fra kriminelle. Præcis hvordan den optimale kode ser ud, afhænger af dit eget behov:

- Der skal så lidt til at gå fra fire til flere cifre, at det ikke kan betale sig andet. Det er helt klart en fordel med en kombination af tal og bogstaver – gerne omkring otte cifre i alt. Men det er klart, at hvis du skal tjekke din mobil hvert tredje minut, kan en lang kode være irriterende, forklarer Shehzad Ahmad.

Du kan få flere tips til sikkerhed på mobilen her.