Ekspert: Ny kameramobil kan ikke redde Nokia

Foto: Jørgen Rudbeck

Nokias seneste smartphone, Lumia 1020, blev torsdag aften dansk tid præsenteret på en stor event i New York.

Fra scenen fik verdens tech-presse demonstreret, hvor overlegent Lumia 1020’erens 41 megapixel kamera er i forhold til konkurrenterne fra Apple og Samsung. Men at fokusere så entydigt på telefonens kamera, kan meget vel vise sig at være en forkert strategi, mener teleanalytiker Torben Rune, der er direktør i konsulentvirksomheden Netplan.

- Der er skarp konkurrence på alle mulige andre ting end en mobils kamera, og derfor svarer det, Nokia gør, til at introducere en ny bilmodel med en ny motor eller nogle specielle forlygter. Kameraet alene sælger altså ikke telefonen. Det er en giftig måde at markedsføre sig på at fokusere på en enkelt ting ud af mange egenskaber, siger han til tv2.dk.

- For sådan en som mig, der analyserer på sådan noget som dette, rejser det spørgsmålet: ’Hvorfor vil Nokia kun fortælle om kameraet – mangler der så noget andet i telefonen?’. Hvorfor ikke også fokusere på eksempelvis batterilevetiden, som betyder meget for mange forbrugere? Jeg mangler noget mere, og kan ikke lade være med at tænke, at der nok ikke er mere at komme efter, og så er det her endnu en lancering i stil med utallige andre lanceringer. De vil få langt mere ud af at gå bredere ud.

Bliver ikke Nokias gennembrud

Nokia havde et rædselsfuldt år i 2012, hvor deres globale markedsandel på smartphones skrumpede gevaldigt ind fra 16 til fem procent, og samtidig er Nokia ikke længere verdens største producent på det samlede mobilmarked.

Den finske mobilproducent trænger altså i den grad til en gennembruds-smartphone, som den kan generobre verden med og dermed komme tilbage til tidligere tiders storhed. Men det bliver ikke Lumia 1020, der vender skuden, vurderer Torben Rune:

- Den adskiller sig ved rigtig mange megapixel i kameraet. Der er givetvis nogen, der vil have den funktion, men så skal Nokia være heldige med, at de forbrugere også gerne vil have Nokia og Windows 8-styresystemet og i øvrigt vil bruge de apps, som er tilgængelige på lige præcis denne platform, som ikke er særlig udbredt, siger Torben Rune.

Styresystemet er afgørende

- Styresystemet er betydningsfuldt for, om telefonen får succes, for hvis det ikke tager fra, så gør telefonen det heller ikke. Og her har jeg mine bange anelser. Endnu vigtigere end selve styresystemet er nemlig økosystemet, som ligger bag det – det vil sige, hvem der gider lave apps til de her telefoner - og der er indikationer på, at app-udviklingen ikke går så hurtig på Microsofts Windows Phone som på Apples iOS og især Googles Android lige i øjeblikket.

Ifølge Torben Rune er udfordringen for alle mobilproducenter, om de kan lave et produkt, der sælger så meget, at de kan producere store stykserier og dermed få prisen ned.

- Det er ligegyldigt, hvordan telefonen ser ud, og hvad den har af features, hvis den ikke kan sælge. Selv lækre, robuste smartphones kan af den grund ende i graven – ikke fordi de ikke er gode, men fordi de ikke lever op til produktionsstørrelsen. Set med de briller er det meget tvivlsomt, om Nokia kan komme over barrieren, vurderer han.