Elektronik hitter: Spar penge på din elregning

Danskerne vil gerne have en masse elektronik i hjemmet, viser nye tal fra Danmarks Statisik. Mens nogle elementer er helt på vej ud, kommer andre til, og generelt har vi så meget elektronik i hjemmet, at det samlede strømforbrug stiger.

Hver tredje danske husstand har nu et fjernsyn, der kan kobles til nettet, hver anden en tablet og hele 73 procent af befolkningen har i dag en smartphone, hvor kun 33 procent af danskerne kunne bryste sig af sådan en smart sag for tre år siden.

Regningen er steget med 20 procent

Danskerne er blevet langt bedre til at skele til energimærket, når de køber nyt elektronik til hjemmet, men er knap så opmærksomme, når det kommer til energibesparelsen

- Prisen på elektricitet er siden 2005 steget med 30 procent, og selv om danskerne i samme periode har gjort meget for at reducere deres energiforbrug, betyder mere elektronik i hjemmet og højere elpriser, at den samlede elregning er steget med 20 procent, siger forbrugerøkonom i Nykredit, Johan Juul-Jensen.

Spar 800 kroner på regningen

De fleste danskere vælger ikke at slukke for deres apparater i hjemmet, så den samlede standby-strøm udgør i dag alene 10 procent af den samlede regning.

- I mange familier kan computeren stå tændt i mere end otte timer dagligt. ved at skfite fra en fem-seks år gammel stationær computer til en ny bærbar, kan man rask væk spare mere end 800 kroner årligt på elregningen, og ved at købe en elspareskinne, som gør det muligt at tænde og slukke elektriske apparater samtidig, kan man med et enkelt slag slå en betragtelig del af sin elregning på en billig og bekvem måde, siger Johan Juul-Jensen.

Vi gider ikke 3D og spillekonsoller

Men mens andet elektronik er et hit i hjemmet er der andet, der nu er blevet mindre interessant. Blandt andet kan man se, at danskerne stadig er fuldstændig ligeglade med 3D. Vi kan ikke se ideen i at tage et ekstra briller på, for at få et ekstra lag dimension.

Danskerne køber heller ikke så mange digitale kameraer som tidligere, vi udskifter den stationære PC ud med en bærbar og så har perioden op til de nye spillekonsoller tydeligvis også gjort noget for lysten til at købe de nye. Her er antallet af husstande med en spillekonsol faktisk faldet lidt i år i forhold til 2011.

Men hvordan ser dit hjem ud hvad angår elektronik? Har du alt det nyeste eller er det mere moderat?

Du kan se den fulde liste af produkter på Danmarks Statistik.