Enkle trin: Sådan holder du snor i Facebook Messenger

For et halv år siden var det helt store problem pludselig, at Facebook nu bad om en masse forskellige tilladelser på din Android-mobil, hvis man ville installere det nye Messenger. Facebook ville have adgang til dit kamera, din mikrofon, dine beskeder og meget mere.

Men i virkeligheden skal de blot bruge tilladelserne, så app’en kan fungere på tiltænkte måde. Eksempelvis Messenger har både kamera og audio-muligheder, så derfor skal app'en også have adgang til mikrofon og kamera.

Men derfor vil du måske stadig gerne have overblikket over hvad du egentlig har sagt ja til. Og det er forskelligt fra Android til iOS, hvordan det bliver løst.

Se her:

På Android

Android er kendt for at være stedet, hvor du skal godkende en lang liste af funktioner på din app, inden den kan hentes og installeres. App-udviklerne har fået påkrævet, at skulle oplyse brugerne, hvilke funktioner app'en har indflydelse på, og det kan i Messengers tilfælde, være noget af en liste.

Men app'en Permission Manager kan gøre forskellen for dig, som gerne vil have lidt bedre styr på, hvor apps egentlig opererer henne og hvilke funktioner, de skal have adgang til. Du kan gå langt ind i indstillingerne og slå de enkle funktioner fra eller til.

Permission Manager er gratis og kan hentes på Google Play.

På iOS

For Apples enheder er det noget anderledes. Du får ikke den lange liste af godkendelser, men i stedet spørger systemet dig, hver gang du åbner en ny funktion op. Som første gang man åbner Skype op og trykker videoopkald, spørger den om den må bruge din mikrofon.

Det giver et behageligt overblik over, hvad tilladelserne egentlig bliver givet for. Men lige som Android kan det stadig være godt, at få kontrollen og overblikket over hvad du i sin tid sagde ja eller nej til.

Der findes ikke en app, der gør det samme på iOS, men her er det i stedet integreret i styresystemet. Du finder listen over hvad apps har adgang til under Indstillinger / Anonymitet. Her kan du under forskellige kategorier som lokation, mikrofon og mere, se hvilke apps du har tilladt og ikke tilladt. Igen kan du vælge at slå dem fra eller til, så du til sidst kan føle dig lidt mere tryg på mobilen.