Første iPhone-præsentation: Så meget blev der snydt

Præsentationen skal være live.

Det insisterede den nu afdøde Apple-stifter Steve Jobs på, da han i januar 2007 stod over for at skulle præsentere det produkt, som i dag er kendt over hele verden: iPhonen.

Selvom de fleste produktdemonstrationer i Silicon Valley ikke foregår live, men derimod bliver optaget på forhånd for at undgå, at en dårlig internet- eller telefonforbindelse ødelægger en ellers god præsentation, var det præcis, hvad Steve Jobs alligevel ville.

Det betød, at Apples teknikere og ingeniører stod med lidt af en hovedpine og et kæmpemæssigt forberedelsesarbejde, fordi de skulle sørge for, at alt det tekniske var 100 procent på plads, så Steve Jobs kunne indtage scenen i Moscone Center i San Francisco foran verdenspressen og uden problemer gennemføre demonstrationen af telefonen.

Det afslører den daværende chefingeniør hos Apple, Andy Grignon, i Wired-redaktør Fred Vogelsteins kommende bog ’Dogfight: How Apple and Google Went to War and Started a Revolution’, som avisen The New York Times netop har offentliggjort et uddrag af.

Her fortæller ingeniøren, der dedikerede to og et halvt år af sit liv til iPhone-projektet, om nogle af de mest nervepirrende dage i sin karriere.

Måtte bruge flere iPhones

Da den oprindelige iPhone skulle præsenteres, fandtes der endnu kun omkring 100 prototyper, som knapt nok virkede. Det betød, at teknikerne var nødt til at finde frem til en helt særlig rækkefølge af opgaver, som iPhonen - muligvis - kunne klare uden at crashe:

- iPhonen kunne afspille en del af en sang eller video, men kunne ikke afspille et helt klip uden at crashe. Det virkede fint, hvis man sendte en email og bagefter surfede på nettet. Men hvis man gjorde tingene i omvendt rækkefølge, virkede det måske ikke, skriver forfatteren blandt andet i uddraget af bogen.

Steve Jobs var desuden nødt til at bruge flere forskellige telefoner på scenen, fordi der ikke var nok hukommelse i de enkelte prototyper.

For at sikre, at der var god netværksforbindelse blev teleselskabet AT&T bedt om at sætte en mobil mast op i bygningen. De telefoner, der skulle demonstreres på scenen, blev desuden programmeret til at vise fem signalstreger, uanset hvad den reelle signalstyrke var.

Steve Jobs ønskede, at iPhone-skærmene skulle vises på storskærm. Men han ville ikke have, at publikum kunne se hans finger på skærmen, så han fik ingeniørerne til at montere ekstra kredsløb og videokabler bag på telefonerne.

Kablerne blev tilsluttet en projektor, så når Jobs trykkede på en app på en af telefonerne, kunne man ikke se hans finger, mens billedet på storskærmen reagerede alligevel på hans berøring.

"Det er din skyld, hvis vi fejler"

I fem dage øvede Steve Jobs sig på rækkefølgen af opgaver og iPhones, men det lykkedes kun sjældent uden fejl. Selv på den sidste dag – til generalprøven – tabte telefonerne stadig opkald, mistede internetforbindelsen, frøs eller lukkede ned helt umotiveret.

Forberedelserne var tophemmelige, og kun ganske få måtte overvære de intense prøver. Andy Grignon var en af dem, og hans chef var ikke bleg for at give ham og de andre skylden, hvis tingene ikke virkede. ”Du ødelægger mit firma” og ”hvis vi fejler, er det på grund af dig” var nogle af de sætninger, der fløj gennem luften, når bølgerne gik højt. Presset var enormt.

Derfor dulmede Andy Grignon og en gruppe af hans kolleger nerverne ved at drikke whisky-shots hele vejen igennem den 90 minutter lange præsentation 9. januar 2007, som Steve Jobs indledte med ordene ”i dag er en dag, jeg har glædet mig til i to og et halvt år”.

Nærmest helt mirakuløst forløb den endelige præsentation dog nærmest uden fejl. Du kan se et klip fra den i videoen herunder.

Fred Vogelsteins bog ’Dogfight: How Apple and Google Went to War and Started a Revolution’ udkommer i november.