Facebook vil læse dine SMS'er

Hvis du vil have fat i den nye opdatering til Facebooks smartphone-app i Google store, kræver det, at du siger ja til, at Facebook kan få adgang til dine private SMS-beskeder, din kalender og din adressebog, det skriver den norske avis Dagens Næringsliv.

Det har fået flere brugere til at reagere og klage til det norske datatilsyn.

I Danmark er politikerne også blevet opmærksomme på Facebooks metoder i den nye opdatering. Socialdemokraternes IT-ordfører Karin Gaarsted, er ikke vild med de krav Facebook har, hvis man vil have fingrende i det sociale medies seneste forbedringer.

-Det bryder jeg mig ikke om. Jeg synes, det er underligt, at de skal have adgang til folks private SMS-beskeder, siger hun.

Ingen planer om lovgivning på området

Foreløbigt er der ikke planer om at lave noget lovgivning på området fra regeringens side. Men Karin Gaarsted vil opfordre firmaer som Facebook til at bringe informationer, der tilgår kunderne så let som muligt, så de ikke acceptere noget, de ikke ønsker.

-Folk kan jo lade være med at acceptere, men desværre oplever vi ofte, at folk, der installerer forskellige ting, ikke er opmærksomme på, hvad det indebærer, siger Karin Gaarsted til tv2.dk.

Går over min grænse

Michal Aastrup Jensen, der er IT-ordfører for Venstre, er heller ikke begejstret for, at Facebook vil have personlige oplysninger om deres kunder.

-Selvom de jo påstår, at de ikke vil læse folks private SMS-beskeder, går det over min grænse. For hvorfor skal de så have dem, siger Michael Aastrup Jensen til tv2.dk.

Han mener, at man skal lave et kodeks fra EU's side, der beror på en frivillig aftale mellem de sociale medier, der beskriver, hvor meget man kan kræve af borgerne. Han mener heller ikke, at lovgivning er løsningen.

-De sociale medier er jo ikke ligefrem livsnødvendige. Kunderne kan jo i princippet bare vælge det fra. Men jeg synes, at et EU kodeks er løsningen, siger han.

Fremgår ikke

Det fremgår ikke, hvad Facebook skal bruge de private oplysninger til. Til den norske avis Dagens Næringsliv siger en PR-medarbejder fra Facebook, at for automatisk at kunne bekræfte brugernes telefonnumre, er det nødvendigt at være i stand til at læse SMS-beskederne, så de kan sende en SMS med bekræftelseskode.

Hvis du som kunde ikke ønsker, at Facebook skal have adgang til dine sms-beskeder, kalender og adressebog,  er din eneste mulighed at lade være med at få den nye opdatering.

Er det i orden at Facebook vil have adgang til dine private oplysninger? Kom med din mening i kommentarfeltet under artiklen.