Fjerde generation af ulovlig fildeling driller antipirater

Af Rasmus Strøyer, Kulturen på News.

- Cyberloggerne har efterhånden været her noget tid og er meget populære, fordi det er en nem måde at få fat i film på, siger Kommunikationschef i Rettighedsalliancen, Mikala Lene Poulsen, til Kulturen på NEWS

Cyberlogging er fjerde generation af teknik til ulovlig fildeling, og den er uhyre svær at komme til livs. Først kom den klassiske download af filer fra en hjemmeside som eksempelvis Napster. Siden er Torrent-teknologien kommet, efterfulgt af streaming og nu altså cyberlogging. Teknologien er meget brugervenlig, og links til de ulovlige filer spredes konstant. Det er faktisk sådan, at hver gang, man fjerner et link, popper nye frem. Og meget tyder på, at linksene faktisk genereres automatisk.

På bare en måned har Share With Care, regeringens initiativ mod ulovlig fildeling, overvåget otte filmtitler, der deles via cyberlogging. De findes i knap 20.000 unikke filer, og der er næsten 45.000 links til disse filer. Og det er svært at hamle op over for, fortæller filmproducent Ronnie Fridthjof, der står bag film som Blå Mænd, Armadillo og Alle for To.

- Med cyberlogging er det praktisk taget umuligt for os at gøre noget ved det med den nuværende lovgivning, siger Ronnie Fridthjof til Kulturen på NEWS.

Samme oplevelse har de hos Rettighedsalliancen.

- Der er en masse nye teknologier, vi skal holde øje med, og det er et udtryk for, at bagmændene bliver dygtigere og dygtigere til at udnytte den teknologi, der er og imødekomme brugernes adfærd. Og det er en stor udfordring for os, siger Mikala Lene Poulsen til Kulturen på NEWS.

Derfor kan bagmændene nærmet uhindret altså fortsætte deres lyssky forretninger, der kan kaste masser af penge af sig.

- Det er en lukrativ forretning at være bagmand på internettet. Der er utrolig lille risiko for, at politiet stopper det, så der er mange penge at tjene blandt andet ved reklameindtægter, siger Mikala Lene Poulsen til Kulturen på NEWS.