Forvent mindre spam fra din nigerianske prins

Mon de også venter på deres prins? Billede: Scanpix

Det er snart slut med at få beskeder fra den nigerianske prins du er i familie med og som vil gøre dig til ene arving af sin store formue.

I hvert fald hvis det står til den nigerianske regering. Indtil nu har Nigeria nemlig ikke haft nogen lovgivning, der gør det muligt at retsforfølge IT-kriminelle, men landets Cybercrime Bill 2013 ser nu ud til at blive godkendt og klar imod slutningen af 2013.

Lovforslaget handler blandt andet om bekæmpelse af spam, identitetstyveri, uautoriseret adgang og malware.

Manglende politisk vilje bag langtrukken proces

Det kan virke som et meget sent tidspunkt at få en IT-kriminalitetslov gennemført, men det er heller ikke fordi Nigeria ikke har prøvet. Allerede i 2005 forsøgte man med et lovforslag, som ikke nåede igennem lovgivningsproceduren. Det samme skete med et lignende lovforslag i 2008. Der har simpethen ikke været den nødvendige politiske vilje.

Omkring år 2010 var der så mange forskellige forslag, at man besluttede at lave et sammenkog, som er det forslag, der er ved at blive lov i landet.

Færre spammails

DK-CERT, der analyserer og vurderer sikkerheden på nettet vurderer at den nigerianske lov vil have en positiv effekt på vores e-mail indbakke.

- Det er jeg ikke i tvivl om. Spørgsmålet er hvor meget, for det er meget svært at måle, siger Shehzad Ahmad, leder for Cert i Danmark.

Lovigivningen vil dog ikke blive enden på al IT-kriminalitet. Det er alt for nemt for bagmændene at flygte fra den synkende skude.

- Det kan ses som en kortsigtet løsning. Bagmændene følger med i lovgivningen, og hvis de har mulighed for det, så flytter de bare deres udstyr til et andet sted inden loven træder i kraft, siger Shehzad Ahmad.

Ifølge EFCC som bekæmper økonomisk kriminalitet i Nigeria, er landet det tredjestørste I verden, når det drejer sig om cybercrime.