Fup-besked: Del ikke denne på Facebook

En ’hjælpsom’ tekst om beskyttelse af private billeder og statusbeskeder bliver lige nu flittigt delt på Facebook.

Men som så mange gange tidligere er der tale om en falsk besked, og du får altså intet ud af at dele den med dine venner på netværket.

- Du ved måske ikke, at Facebook har ændret sine retningslinjer for konfiguration igen. Takket være den nye "Graphic app", kan en hvilken som helst person på Facebook, hvor som helst i verden se vores billeder, vores "Synes godt om" og vores "kommentarer". I løbet af de næste to uger vil jeg skrive denne meddelelse og jeg beder jer om at gøre følgende og kommentere "Gjort", lyder det i starten af den dårligt formulerede besked.

Beskeden hævder således, at den nye funktion ’Graph Search’ – Grafsøgning på dansk – bringer brugernes privatindstillinger i fare. I beskeden bliver funktionen i øvrigt fejlagtigt betegnet som ’Graphic app’.

Herefter bliver brugerne opfordret til at følge en særlig vejledning, som angiveligt skulle gøre indhold privat og dermed gemt fra offentligheden:

- Vær så venlig at placere markøren over mit billede som vises i denne boks (uden at klikke) og et vindue vil åbnes. Nu flytter du markøren til ordet "Venner", igen uden at klikke og derefter på "Indstillinger". Fjern hakket på "Vigtige begivenheder" og "Kommentarer og Synes godt om". På denne måde vil min aktivitet med min familie og venner ikke længere blive offentliggjort.

Du styrer selv dine indstillinger

Problemet er bare, at du – hvis du følger vejledningen – kun fjerner dine venners opdateringer, ’likes’ og andet indhold fra din egen nyhedsliste. Vejledningen kan altså kun bruges, når du vil skjule en person eller en persons aktiviteter.

Det er således kun dig selv, der bestemmer, hvilke af dine oplysninger, der er private, og hvilke der er offentligt tilgængelige. Er du i tvivl om, hvordan du ændrer i dine indstillinger, kan du få hjælp her.

I slutningen af beskeden, der findes på mange forskellige sprog, bliver brugerne opfordret til at kopiere teksten og dele den i en ny statusopdatering, men lad være med det – det er spild af tid, og du får intet andet ud af det end irriterede venner.

Mange gange tidligere har lignende fup-beskeder cirkuleret på Facebook. I november sidste år skrev vi her på tv2.dk om en lang juridisk tekst, som tusindvis af brugere kopierede ind som statusopdatering som en erklæring om, at de selv havde rettighederne over indholdet på deres profil.