Google og Facebook vil løfte overvågningssløret

Foto: Scanpix

Facebook, Google og andre it-giganter, som er kommet i søgelyset efter en historisk amerikansk overvågningsskandale, ønsker nu tilladelse til at fortælle, hvor ofte de udleverer oplysninger til myndighederne.

Det skal bidrage til at rense virksomhedernes plettede omdømme, som er kompromitteret af de seneste oplysninger om, at amerikanske myndigheder tilsyneladende har fri adgang til personlige oplysninger på deres servere.

- Googles tal vil med al tydelighed vise, at vi ikke er enige i disse anmodninger så ofte, som det bliver påstået, skriver virksomheden i et åbent brev.

Snart efter fulgte både Facebook og Microsoft trop med lignende udtalelser. Yahoo og Twitter støtter også forslaget om, at disse firmaer skal have lov til at fortælle, når myndighederne henter private oplysninger på deres servere.

Der er kommet fokus på disse selskaber, efter at den 29-årige amerikanske it-tekniker Edward Snowden har lækket, at den amerikanske efterretningsorganisation National Security Agency (NSA) foretager overvågning af private uden dommerkendelser. NSA overvåger borgere over hele verden i programmet Prism, som bruges til at bekæmpe terrorisme.

Den amerikanske whistleblower har fortalt, at han havde adgang til alt, da han som medarbejder i et mindre firma, der leverer ydelser til NSA, både kunne finde kreditkortoplysninger, password og email.

Der eksisterer en amerikansk domstol oprettet til at afgøre efterretningstjenestens forespørgsler om overvågning, men alle afgørelser fra denne holdes hemmelige. Efter Snowdens afsløring er der fra amerikanske parlamentarikere opstået et politisk pres for at få ryddet op i systemet.

- Vi kan ikke have sådan en debat om, hvor meget overvågning af amerikanernes kommunikation, der skal tillades, uden at vi stopper med denne hemmelige lovgivning, siger den demokratiske senator Jeff Merkley.

Snowden er gået under jorden efter sine afsløringer. Hans senest kendte opholdssted er Hongkong.

/ritzau/NTB