Guldager: Apples tyveri ved højlys dag

Apple bankede udviklerne i gang med en powerwalk af smårettelser og tilføjelser til deres to styresystemer iOS og OS X foran et energisk nørdepublikum. Et publikum der næsten gav de største bifald ved nyheden om, at det nye Mac-styresystem Yosemite også kommer med et mørkere tema (uuuhhh!!) og så et helt nyt udviklerværktøj kaldet Swift, som skulle kunne ændre en hel del for udviklingen af apps til Apples systemer.

Og selv om Tim Cook og co. mistede pusten undervejs, og velsagtens også 80 procent af alle der så med på livestream, så var det store nyheder for kernepublikummet, udviklerne. Et nyt værktøj der gør det muligt, at se med det samme, hvad man koder, blev demonstreret på scenen, og viste gode takter for udviklerne. Uden at jeg selv kender for meget til det, så virker det friskt og i den grad nytænkende, og som vil betyde, at der vil komme langt flere apps til systemerne.

Følger blot Steve Jobs vision om tyveri

Men frisk og nytænkende var mange af Apples nyheder i iOS 8 og Mac OS Yosemite dog langt fra. Nogle af nyhederne var oplagte, andre innovative, men de fleste var mere eller mindre stjålet fra netop det publikum, som sad i salen og lyttede spændt med. Men det har længe været Apples idé og koncept. Som Steve Jobs sagde tilbage i 1996:

- Picasso havde et ordsprog - gode kunstnere kopierer; store kunstnere stjæler - og vi har altid været skamløse om at stjæle gode ideer.

Og der er heller ingen tvivl om, at de fleste af nyhederne, der tydeligt er lånt andre steder, i den grad gør Apples systemer bedre, hurtigere og mere brugervenlige, så helt forarget bør man ikke være. Og det er jeg faktisk heller ikke. Kopiering og lån af ideer har altid været en del af udviklingen, men derfor er det alligevel spøjst, at det var så grundlæggende i Apples fremvisning mandag aften. For hvad gør de næste gang? Er det slut med innovationen og kan Apple overhovedet selv komme på en unik tanke?

Lån af “nyheder”

Der var koblingen mellem deres nye søgning, Spotlight, der låner noget så flot af programmet Alfred. Der var Mail Markup, hvor man kan tegne, skitsere og notere på billeder sendt i en mail, der allerede findes under navnet Skitch. iCloud Drive kommer Apple også med, som betyder at man kan gemme filer, dokumenter, videoer og mere i skyen og det kan ses i Finder. Navnet på det hedder Dropbox.

Og så var der hele deres nye Message-system til iOS 8, der i den grad er tyvstjålet og sammenmixet af Facebook Messenger, WhatsApp og Snapchat. Optag lydfiler, korte videoer og drop ud af samtaler fra besked-appen, er set udviklet og implementeret før.

Og deres "nye" tanke med widgets har fungeret på Android i årevis. Apple tillader nu tredjeparts-tastaturer, som sjovt nok har været tilgængeligt på Android i for lang tid til at Apple ikke bør skamme sig en smule for ikke at sende et nik til Google. Du kan nu sige hej til Siri og den tænder op på din iPhone - nej, prøv i stedet at sige hej til Google og du ved hvad du har gjort, Apple.

Også fornyelser at skimte

En hel del af sådanne eksempler sad lige på tungen efter lanceringen, men der var dog også en hel del nyheder og lanceringer, som alligevel var unikke og nytænkende. Netop ordet, der gennemsyrede præsentationen, ‘Continuity’ (kontinuitet), som gemmer på den oplagte kobling mellem Macs og iOS-enheder, er spændende og interessant.

Her kan man fortsætte arbejdet på filer og dokumenter fra en computer og over på iPad eller iPhone. Det samme er muligt omvendt. Du får notifikationer op på computeren som din iPhone/iPad giver. Du kan endda ringe med computeren, hvis der er en iPhone i nærheden (også kaldet Skype…).

Men selv om låne-listen er lang, så er det alt sammen bygget så gennemført ind i systemerne, og har fået det ekstra skub af lækkerhed og brugervenlighed, at det næsten er tilgiveligt. Men hvis jeg var udvikler bag én af disse allerede eksisterende apps og tjenester, som Apple præsenterede som “nyheder”, så ville jeg måske ikke helt klappe så hårdt og vildt i hænderne.

Mit bud er at innovationen findes andre steder, og så er udviklingen og fremdriften i stedet placeret hos de store.