Guldager: De kan blive større end Apple

Amazon er allerede helt i top, når man sammenligner dem med de andre techhoveder som Google, Microsoft og Apple. Men de kan vise sig at blive endnu større og er groft sagt i øjeblikket blot en smartphone fra at være det nye Apple (noget der længe har været rygtet, at de ville komme med).

Herhjemme i Danmark kender vi primært Amazon som websiden og stedet, hvor man kan købe produkter som bøger, elektroniske remedier og meget mere. Det er nettets helt store shoppingcenter. Men de er meget mere end det.

Og det beviste de endnu en gang elegant onsdag aften, hvor de præsenterede deres nye Fire TV, der er en lille boks, man sætter til fladskærmen. Fra den kan man se film, serier, spille spil og ellers blive underholdt i timevis.

Ikke et revolutionerende produkt

Umiddelbart ikke et revolutionerende nyt produkt, som vi har set løst mange gange før - senest med Google Chromecast. Men Amazon har alligevel nogle ekstra ben at gå på, som både Apple og de andre store techfirmaer må misunde. Et af benene er indholdet, der er eksklusivt for Amazons brugere. De laver en del egenproducerede serier, som eksempelvis deres seneste Amazons Originals, hvor brugerne kunne stemme på hvilke serier, der skulle fortsætte udelukkende ud fra et pilotafsnit.

Desuden er der alt det andet indhold, som Amazon allerede succesfuldt har kontrol over. Under Amazons Instant Video skal der nok være underholdning til flere timer. Ligeledes kommer Fire TV med spil, som eksempelvis Apple TV i den grad mangler. Bare det at man kan spille Minecraft er en killer-funktion på boksen.

Og netop indholdet er også årsagen til, at Amazon blot sælger boksen til 99 dollar (samme pris som Apple TV). Det er ikke her de vil tjene pengene, men de vil i stedet tjene styrtende på indholdet, som folk køber, og specielt når de kan tilbyde eksklusivt indhold, du ikke kan få andre steder.

Se det som et 3 x hurtigere Apple TV med et eksklusivt Netflix. Dét er der penge i.

Boksen bliver et megahit

Flere amerikanske medier har da også allerede prædikeret boksen som et megahit. Det skyldes også, at de har en uundværlig database af brugerkommentarer og informationer gennem deres webbutik. De ved hvad brugerne vil have. De ved hvad de køber, de ved hvad de IKKE køber og hvad der så mangler i de nuværende produkter.

Et kig på deres ’best sellers’ inden for elektronikken viser da også, at Roku, Apple TV og Google Chromecast allerede er store hit. (At Fire TV allerede ligger nr 1 viser så også meget godt potentialet for boksen). Men under eksempelvis Roku TV ved Amazon gennem brugeranmeldelser, at brugerne synes den er for langsom. Smart nok gør man så bare Fire TV meget hurtigere.

Det er en hel guldmine af informationer, som Amazon ubesværet kan grave ud og udnytte til egen vinding, når de skal udvikle nye forretningsområder.

Måske verdens mest værdifulde selskab

Og de kan gøre det så godt, at de kan blive de helt store inden for tech-verdenen. Se bare på Google, der i dag lever af brugerinformationer, Netflix der buldrer frem på eksklusivt streamingsindhold og Apple, der formår at ramme rigtigt næsten hver gang på hardware-delen.

Lige midt imellem er der Amazon, der rammer alle tre grene til perfektion. Det kan derfor utvivlsomt kun være et spørgsmål om tid, før Amazon udnytter det fulde potentiale og tager tronen som verdens mest værdifulde selskab.

Men inden da skulle den nok udvide til resten af verdenen, så vi også herhjemme rigtig kan være med på vognen.