Guldager: Derfor er Samsungs smartwatch bare dumt

De fleste analytikere og tech-trendforskere er enige om, at såkaldt ’wearable gadgets’ har et stort potentiale, og senest har den schweiziske bank Credit Suisse, der har fingeren på pulsen inden for trends i form af markedsøkonomi, proklameret, at de har stor tiltro til dette nye marked.

Faktisk så meget at inden for de næste tre til fem år, vil markedet for ’wearables’ tidobles og blive mere end 50 milliarder dollar værd. Et flot rundt og højt tal, som flere af producenterne også kigger sultent efter.

Og onsdag aften var det så Samsungs tur til at prøve lykken inden for dette marked med deres lancering af Galaxy Gear, der arbejder sammen med Samsungs Galaxy-serie via Bluetooth.

Nørden i mig så det gerne lykkedes

Det lyder da også fascinerende, hvor nørden i mig gerne så det lykkedes. En smartphone på armen med kamera og mulighed for at snakke i bedste Dick Tracy-stil til ens håndled. Med over 70 apps til Galaxy Gear kunne man vel også tænke sig i, at der var nok af muligheder – og det er da også en forbilledlig opstart med så mange muligheder.

Her er kamera til at optage alt hvad jeg oplever, der er en mikrofon til at tage mine opkald og med træningsapps kan jeg lige så godt droppe de andre træningsure derude.

Men selv om Samsung starter flot ud med en masse tredjeparts-aktører, så er der flere punkter, hvor de fejler stort.

1. Grimt

Design er en smagssag, men det kan være svært at forsvare et ur, der mest af alt ligner noget fra smartphonens begyndelse i 00’erne. Stort og klodset og uden fokus på hvad der end måtte være pænt på håndledet. Store tydelige skruer på forsiden, farver der ikke ville klæde selv den smukkeste model og et optik på siden af remmen kan vel aldrig ses som smukt. Jeg ved, at det er noget der deler vandene, men jeg har virkelig svært ved at se det smukke eller elegante.

2. Ingen killer-apps

At der er mange apps overskygger dog ikke det faktum, at ingen af dem som eksempelvis RunKeeper, Evernote eller Path får mig på nogen måde overbevist om, at jeg har fundet det rette produkt til at pryde håndledet. Godt nok er det fint med løbe/trænings-apps, men den helt store idé og tanke med uret burde ligge i apps.

3. Ikke smart nok

Samtidig kan man ikke klandre uret for at være alt for smart. Den mest smarte funktion må være ’Memographer’, som er kameraet, der vil optage hvad du oplever fra håndledet. Men selve kameraet optager i den funktion kun i 1,9 megapixel, der ikke gør det særlig anvendeligt efterfølgende.

Man kan selvfølgelig optage enkle film i 720p, som giver mere mening, men som jeg kan klare bedre på mobilen. Og der behøver jeg ikke holde håndledet op foran mig for at kunne fange de bedste motiver.

Jeg kan styre musikken på min mobil, men kan ikke afspille det selv direkte fra uret. Og de første rapporter lyder på, at det ikke er voldsomt hurtigt at arbejde med – ja endda direkte hakkende. Men det kan vi endnu kun tage som en påstand.

4. Batteriet holder ikke

Det må blive en vanesag, da vi endnu ikke har set alt for gode batterier derude, men at et ur kun vil kunne holde under en dag, gør det noget besværligt at bruge. Jeg kan ikke se ideen i, at jeg konstant skal minde mig selv om, at tage det af og sætte det oplader før jeg kan bruge det igen.

Jeg kan leve med det på min smartphone, fordi jeg har vænnet mig til det, men at et ur, som jeg normalt er vant til kan køre næsten evigt, skal oplades dagligt virker ikke som den bedste idé.

5. For høj pris

Den nuværende pris som Samsung meldte ud fra scenen er for mig en alt for høj pris til noget som kun kan bruges halv. 299 dollar (næsten 1.700 kroner) virker som en forfejlet prisstrategi, der vil slå Galaxy Gear ihjel allerede inden det er kommet ud.

Jeg ved udmærket, at teknologi koster og ny teknologi koster endnu mere, men dette er en alt for stejl priskurve, som blot vil skræmme potentielle kunder væk. Til sammenligning vil jeg kunne købe en Playstation 4 for små 100 dollar mere. Ikke at jeg vil kunne bære den på mit håndled, men teknisk er dette helt absurd.

6. Kun med Galaxy

Selvfølgelig vil Samsung holde på deres kunder og begrænser derfor uret til kun at kunne samarbejde med Galaxy-produkter. I første omgang endda kun med Galaxy Note III, som de lancerede sammen med uret. Det beviser blot, at dette er ikke et produkt, som Samsung selv kan tage alvorligt.

HvornĂĄr sĂĄ smartwatch?

Samsung var ikke de første med et smartwatch, men de vil heller ikke blive de sidste. Apple arbejder efter sigende med deres iWatch, Google med deres wearable teknologi og andre kan komme efter.

Og interessen for armbånd som Nike Fuelband, Jawbone Up og Fitbit Flex gør at denne produktkategori rykker tættere og tættere på til at blive noget, der virkelig er noget værd.

Samsung Galaxy Gear gør dog ikke!