Guldager: Et tarveligt salgshit fra Apple

Vi så det samme sidste år som i år. Alle informationer var næsten meldt ud på forhånd. Ergo havde Apple ikke meget nyt at fortælle verdenspressen her til aften. Rygterne var blevet spredt godt ud og havde givet de hungrende fans alle de informationer, de måtte ønske sig.

Derfor kan man ikke stå med en skuffet mine efter Apples lancering tirsdag aften. Og ud fra hvad de lancerede, er det bestemt heller ikke kedelige sager, som en billig iPhone, en meget hurtig iPhone og et nyt friskt styresystem.

Men der er ingen tvivl om, at lanceringen ikke var i Apples grundlæggers ånd. Et fokus på specifikationer, farver og bling har ikke tidligere været det, der satte dagsordenen hos det store selskab, men det var det tirsdag aften.

Ikke billigt plastik

En farvet plastik iPhone og en i guld giver en iPhone til hver sin målgruppe. Plastikken rammer det brede segment, mens den i guld giver den kreative elite en ny mobil at flashe i jetsetkredse.

Problemet ved plastik-versionen er bare, at den på ingen måde bliver billig. Over 4.000 danske kroner vil den koste, som egentlig ikke giver den store mening på det hjemlige marked. Men nu kan du så købe den i andre farver… Og det vil bestemt også ske. Jeg forudser endnu et salgshit, da Apple har formået at fange et købestærkt publikum, som sikkert er ligeglad med pris, design og indmad. Nu har de jo en iPhone.

Men umiddelbart er iPhone 5C simpelthen et for letkøbt produkt fra Apple, der egentlig kun har sin berettigelse i Kina. Herhjemme er det en telefon, der både er grim (ud fra øjet som ser den), kedelig og alt for dyr til at være en mid-end-mobil.

Lader sig dikterer af markedsandele

At Apple er gået fra at være et selskab, der fokuserede på egne veje og ikke lod sig diktere af markedet, til nu at være et, der lancerer på baggrund af pressede markedsandele, går desværre også ud over brandet og innovationen for selskabet.

Desværre tager de mere overfladiske områder fokus fra det faktum, at iPhone 5S egentlig er den mest fremadskuende telefon Apple længe har lanceret. Med 64Bit chip, slowmotion-kamera, et hav af sensorer, der gør at telefonen kan registrere alt hvad du laver, som at gå, løbe og køre, selv i standby og en smart fingerscanner, som gør kodeord overflødige, er der nok af nye spændende features.

Men jeg kan ikke lade være med stirre på den plastikfarve, og undre mig over, om Steve Jobs overhovedet ville have tilladt denne lemfældige håndtering af, hvad der en gang blev opfattet som gedigent og gennemført håndværk.