Guldager: Google-ur får smartwatches til at vokse

Ordet og forståelsen ’wearables’ er en underlig størrelse, som der for det første aldrig vil kunne findes et godt dansk navn til. Det er ikke lykkedes med smartphone, tablet eller app, så bare drop tanken. Det bliver ikke oversat.

Wearables er navnet på en kategori folk i branchen udmærket kender til, men som den almindelige forbruger endnu ikke helt forstår. Og det er på trods af, at branchen har tudet forbrugerne ørene fulde med kommunikations-friheden i ting som træningsarmbånd, headset og briller. Som eksempelvis produkterne Google Glass, Samsung Galaxy Gear og Jawbone Up. Men ingen af disse produkter har haft gennemslagskraft nok til andet end at give en lille bule i forståelsen af hvad der egentlig er et kommunikationsmiddel.

Ny kategori er nu slået fast

Men Google er som altid garant for ændringer, og deres højre hook helt nede fra bunden af, vil slå Galaxy Gear, Pebble og de andre en halv omgang rundt, og vil banke produktkategorien ’wearables’ fast på samme måde som Blackberry til dels gjorde det med kategorien ’smartphone’ og Apple i den grad gjorde det med ’tablet’.

Android Wear er som udgangspunkt et styresystem til wearables. Og mens Google ikke selv har sat en begrænsning for hvad den kategori præcis indebærer, så er armbåndsuret et naturligt sted at begynde. Det har været det næste naturlige skridt for vores bedste ven, mr smartphone, siden headsettet kiksede med en komplet latterliggørelse fra en sen-yuppi-bølge i start-00’erne.

Håndledet er ikke længere fredet, og har reelt ikke været det længe. Men hvor Samsung, Sony, Microsoft, Motorola og Pebble før har prøvet, vil Google lykkedes. For det kræver ikke blot det rette design – det kræver måden du gør det på. Sjovt nok en lektie Google har lært af Apple.

Mangler at overbevise på produktniveau

På trods af, at Google ikke har fremvist noget konkret andet en designede koncepter, så tror jeg mere på Googles vision end jeg troede på de andre lignende produkter. Og det er ikke kun på baggrund af mine oplevelser med de andre. Det er på baggrund af mig selv som forbruger. Jeg kan godt se, hvordan det vil kunne hjælpe mig i min hverdag, at uret er samarbejdende med alle mine andre produkter.

Selv om Googles vision stadig måske er en tand for poleret til hvad der reelt kommer ud som færdigt produkt (ja hvem gider overhovedet tale til sit ur), så er Android Wear det første fornuftige skridt mod udbredelsen af wearables som ”the next big thing”.

Og hvis Apple så har tænkt sig at melde sig ind i samme kamp, vil 2014 i den grad stå i wearables tegn. Men det er kun tiden, der ved det.