Guldager: Jeg blev også forsøgt hacket i nat

Det er næsten dagligt, at man kan læse om hacker-episoder. Ofrene er alt lige fra store internationale firmaer til privatpersoner, som pludselig oplever, at deres online-liv er ødelagt eller stjålet. Senest tirsdag huserede en hidsig virus på Facebook, der ramte en stor del af netværket.

Men på trods af de daglige historier og en underliggende viden om, at ingen egentlig er helt sikre på nettet, så blev jeg alligevel chokeret, da jeg stod op i morges og tjekkede min mail. Den var fyldt til randen med advarselsmails, om at nogle eller noget, havde prøvet at få adgang til mine profiler på tjenester som Facebook, Google og Twitter hen over natten.

Det er tre tjenester der udgør en stor del af min egen og mange andres online-tilstedeværelse. Tre steder det virkelig ville gøre ondt, hvis jeg blev hacket. Og nu kunne jeg se, at nogle havde prøvet.

Men heldigvis har jeg taget mine forholdsregler af frygt for at netop sådan en episode, ville overgå mig. Jeg ser mig ikke selv som den paranoide type, men jeg har set hvor net-usikkerheden bevæger sig hen. Med så mange daglige historier og episoder, så ville det næsten være et mirakel, hvis ikke man selv blev indblandet på et tidspunkt.

Men spørgsmålet er nu, om du også har set det? Har du også sikret dig eller tager du lige så let på det som de fleste andre?

For man kan sagtens føle sig tilpas tryg eller sikker, når det ikke er sket for en selv. Det sker jo kun for naboen eller dem der virkelig stikker næsen frem på nettet? Hvorfor ville man gide hacke dig? Du har måske ikke noget af værdi på enten Facebook eller på Gmail, så der er jo alligevel ikke noget at beskytte, tænker du.

Sådan sikrer du dig

Men så længe du er på nettet, så bliver du nødt til at tænke i sikkerhed. Adgang gennem din Gmail kan give adgang til et hav af andre ting. I værste tilfælde dine penge og dermed dit virkelige liv. Så du er absolut nødsaget til at tage nogle forholdsregler i dag, hvis du vil sikre din egen fremtid på nettet.

Episoden tirsdag på Facebook slår tonen meget godt an. Her rullede en næsten uhelbredelig virus over Facebook med lynets hast, og selv om virussen ikke fokuserede på andet end spredning, så kunne den sagtens ændre karakter. Det fortalte sikkerhedsekspert Peter Kruse Beeps læsere.

Men hvad kan du så gøre? I første omgang har totrinsbekræftelser på diverse tjenester reddet mig midlertidigt. Det er nemt at sætte op, og gør det langt mere besværligt for udefrakommende at få adgang til mine tjenester, fordi de behøver en ekstra kode, der bliver sendt til min mobil.

Og her kan du se, hvordan du sætter den ekstra kode op på de forskellige tjenester.

Totrinsbekræftelse

Google – Gør det her

At sætte en totrinsbekræftelse op på Google er måske det mest nødvendige. Googles tjeneste er epicenteret af dit online-liv, hvis du bare det mindste benytter dig af Googles mange tjenester eller har Android som styresystem. Her er adgang til hele din browser-historik, dine kort, din placering, dine mails og meget mere.

Facebook – Gør det her

Hvis ikke tirsdagens virus-episode satte dig i højeste beredskab på Facebook, så kan du godt komme i gang med det samme.

Twitter – Gør det her

Hvis du er på Twitter er det en rigtig god idé, også at sikre dine tweets uanset om du ser det værdifuldt eller ej.

Microsoft - Gør det her

Microsoft favner mindst lige så bredt på deres tjenester, så her er det også en rigtig god idé, at få lavet en ekstra kode.

Apple – Gør det her

Er du iPhone/iPad-bruger, så er dette her et absolut must. Hvis altså ikke du vil risikerer at miste dit indhold, som billeder, videoer, sms’er, mails og alt andet du nu en gang foretager dig.

Dropbox – Gør det her

Her har du alle dine dokumenter og andet du måtte gemme væk for nysgerrige øjne. Måske en rigtig god idé, at sikre sig her også.

Evernote – Gør det her

Små noter og andre hemmeligheder du måtte skrive ned på note-tjenesten, kan være ødelæggende at miste.

LinkedIn – Gør det her

Det ville være ærgerligt, at pludselig miste kontrollen over dit eget arbejds-netværk. En fremmede kunne dele ødelæggende elementer til dit netværk fra din konto, hvis ikke du lukker den af for andre.