Guldager: Snyd os ikke for Apples fremsyn, EU

Ved at indføre en ny lov om en universelle ladere indskrænker man det elektroniske skrot, der som bekendt ikke er den bedste miljøgevinst i vores samfund. Og set ud fra forbrugerøjne er det en fordel, at der kommer en standard på et område, der burde være blevet standardiseret for længst.

Min skuffe vidner om, at en ny oplader i hver eneste indpakning af nye mobiler måske ikke er den bedste idé. Der er dømt slange-koloni, og det kan som bekendt være svært at bekæmpe. En fælles løsning kan både sikre kvalitet og mindske det høje misbrug af ens opladere.

Nu prøver EU med den såkaldte Apple-lov, der i første omgang reelt kun rammer Apple, da de er de eneste, der ikke er med på Micro USB-vognen. Men om Apple så bliver tvunget ud i Micro USB på det europæiske marked, er EU ikke selv så sikre på.

Apples løsning vs. resten af EU

For udviklingens skyld kunne man håbe, at vi ikke kommer dertil. Som danske iPhoneguide.dk så oplysende påpeger, så er Apples eget Lightning-stik i den grad Micro USB teknisk overlegent.

Det er blandt andet strømstyrken, hvor Apples stik kan levere 12W mod Micro USBs 9W.  Helt konkret betyder det, at Lightning-stikket kan oplade hele 16 procent hurtigere end Micro USB, og det kan i dagens strømslugende hverdag være en life-saver.

Apples stik kan fysisk heller ikke vendes forkert, der derved gør det langt mere brugervenligt. Det kan levere strøm i begge retninger, så man eksempelvis kan oplade ekstraudstyr op. Og så har Lightning hele 8 ben, mens Micro USB blot har op til 5 ben. Det betyder, at Lightning vil kunne udnyttes til flere avancerede opgaver.

Drop laderne i kasserne

Flere elementer gør sig gældende og slår generelt fast, at brugerne bestemt ikke vinder på at få Micro USB som standard. Men det er heldigvis heller ikke gældende endnu. Det eneste der reelt er besluttet er, at der skal være en fælles indikator.

Men en fælles indikator kan være uden betydning, hvis mobilproducenterne blot fortsætter med at smide ladere med i alle deres kasser, som de stadig gør. HTC har som de eneste jeg har oplevet, været opmærksomme på det. Men eftersom der er 14 mobilproducenter, der har været på en lige række med ens ladere siden 2009, så er det påfaldende, at der ikke er flere der udnytter muligheden og hjælper miljøet.

Men det kan være at inden tidsfristen udløber for at være med på den universelle bølge i 2017, så vil nye standarder nå at dukke op og måske helt gøre den fysiske lader overflødig. Her kan man sagtens kigge på den trådløse opladning, der dog endnu ikke har overbevist bare en lille smule. Men måske er 'Apple-loven' på dét punkt en god ting. Det kunne eventuelt tvinge Apple til at fremskynde en eventuel lader-proces, der kunne betyde et gennembrud i en velfungerende trådløs opladningsstandard. Man har vel lov til at håbe.

Men én ting er sikkert – vi kommer IKKE til at se Apple med Micro USB. Der er nok større sandsynlighed for en anden og endnu ukendt standard, der dog betyder endnu et nyt stik. Og så skal Apple-brugerne endnu en gang ud og skifte udstyr.

Men det går også nok på den lange bane, så længe vi ikke går tilbage i udviklingen.