Her er dit nye postbud

Det lyder som en fjern fremtid, men hvis det står til det amerikanske net-varehus, Amazon, så vil vi snart have flyvende bude, der på ingen tid kan levere varer direkte til dit hus fra luften.

Amazon har gennem de seneste tider vist sig, at være et selskab, der tænker ud over deres normale sfære, så den seneste idé og tanke er egentlig ikke helt spøjs. Men noget tyder på, at det er mere end en tanke og idé. Amazons direktør, Jeff Bezos brugte sin taletid på CBSs tv-program 60 Minutes til at fortælle om deres projekt kaldet ’Amazon Prime Air’.

Prime Air er en hurtig og nem måde at levere pakker på. Selve dronen vil stå klar for enden af et pakkebånd, og blot vente på sin næste ordre. Og eftersom 86 procent af alle Amazons pakker er under 2,5 kg, kan dronerne nemt bære dem op til 16 kilometer af gangen, fortalte Jeff Bezos.

Danske droner leverer pakker

Ideen er ikke længere væk end at danske CoolShop.dk også har tænkt tanken.

- Det er noget vi har kigget på, men det er ikke noget vi har overvejet så seriøst endnu, da der stadig er en hel del problemer ved sådan en levering, fortæller Coolshops stifter og direktør Jacob Risgaard.

- Det mest oplagte problem er, hvordan man leverer sådan en pakke sikkert. Da Post Danmark første gang fik lov til blot at stille varene ved dørene, fulgte tyve efter postvognen og så samlede pakken op, når den blev afleveret. Det samme kunne de gøre ved at følge en drone. Desuden er det danske vejr ikke helt optimalt til den slags flyvning, fortæller Jacob Risgaard.

Desuden forklarer han, at man både skal tænke i placering af flere butikslagre med varer i landet, da en drone netop ikke kan nå længere end de 16 km og omkostningerne måske er lidt for høje, da én levering efterfølgende kan betyde flere timers opladning. Men muligheden og tanken er der, mener han.

- Det er helt klart én af de mere reele fremtidstanker, men de førerløse biler som eksempelvis Google laver, kunne være mere oplagte til levering, fortæller Jacob Risgaard.

Kræver regler

For Amazon er der også andre ting der skal på plads, før det kan blive stort nok. Det kræver meget naturligt nogle restriktioner og regler, der skal på plads. Sådan at flyve med droner i luftrummet, har vist sig at være noget af en hovedpine for myndighederne rundt omkring i verdenen, hvor disse droner bliver mere og mere populære.

Herhjemme har Luftfartsstyrelsen haft travlt med at udstede ordre og sætte regler for hvad man egentlig må, da det pludselig blev meget populært at flyve med dem både for firmaer, der vil have taget luftbilleder og for privatpersoner, der gerne vil have noget at lege med.

Vi har da også tidligere kigget på dronerne som fremtidens mulighed i vores webtv-program ’Vores Fantastiske Fremtid’. Og jeg fik da også ørene i maskinen hos Luftfartsstyrelsen efter et Go’morgen Danmark-indslag om dronen DJI Phantom.

For Amazons vedkommende er der tale om en længere-sigtet strategi. Jeff Bezos lover, at de vil have en helt flåde af flyvende post-droner i luften. Om det er en drøm eller et mareridt, må være op til den enkle.