Her vil robotter overtage vores job i fremtiden

Inden for få år skal vi vænne os til at møde robotter i mange af de hverdagssituationer, som i dag involverer menneskehænder.

Det vurderer fremtidsforsker Klaus Æ. Mogensen fra Instituttet for Fremtidsforskning, der her giver et kig ind i den fremtid, der venter os:

- Helt overordnet kan man sige, at fysiske, rutineprægede job vil blive erstattet af robotter og computere inden for de næste fem til 10 år. Men også mindre rutineprægede og mere komplekse job som at køre bil, producere fastfood og foretage operationer kan overtages inden for den tidsramme, siger han til tv2.dk.

Ifølge fremtidsforskeren vil taxachaufførerne derfor helt forsvinde inden for de næste 10 år. I stedet skal vi vænne os til at tage en tur i en førerløs bil, når vi prajer en hyrevogn.

Internetgiganten Google har i længere tid arbejdet på en førerløs bil og er endda allerede i gang med at teste den på vejene i Californien, mens elbilfabrikanten Tesla inden for de næste tre år vil lancere en robotbil, som kan overtage 90 procent af de kørte kilometer fra mennesket.

Lad bilen køre taxa, mens du arbejder

- Der findes allerede i dag biler med robotfunktioner, som eksempelvis selv kan parallelparkere, overholde fartgrænser, holde afstand og bremse. Langsomt kommer der flere og flere af disse funktioner til, og om 10 år kan vi alle købe robotbiler. Efterhånden som prisen kommer ned, er det noget, vi alle vi have, siger Klaus Æ. Mogensen.

- En af de helt store fordele er, er der ikke er noget spildtid. Vi kan se film, sove eller arbejde, mens vi bliver kørt. Det er rart for os individer, og vi vil for eksempel også kunne tjene penge på at lade bilen køre taxakørsel, mens vi er på arbejde.

- Men robotbiler giver også en enorm besparelse for samfundet. De kører tættere sammen, fordi de kan reagere meget hurtigere end mennesker, der ofte er uopmærksomme og derfor skal holde mere afstand. Det forventes, at robotbilerne kan ’snakke sammen’ og dermed hurtigt opdage, at bilen foran ændrer hastighed. Det betyder mindre trængsel på vejene.

Robot laver din hamburger

Mens kreative job som designere og kunstmalere og job inden for forskning og underholdning ikke bliver fuldt automatiseret, er det helt anderledes for eksempelvis gadefejere, vinduespudsere, rengøringspersonale og portører på sygehusene.

Også personer, der arbejder på en fastfood-restaurant kan forvente at miste deres job til en robot i fremtiden:

- I USA er der et firma, der har lavet en robot, som producerer hamburgere. Og den laver dem endda rigtig godt – den hakker først kødet, når bestillingen kommer og bruger kun friske råvarer. Maskinen er uberørt af menneskehånd, og der skal kun bruges en person til at fodre maskinen med råvarer og rense den, fortæller fremtidsforskeren.

- Den spytter 360 burgere ud i timen. Det svarer til en hvert tiende sekund, og den kan dermed gøre temmelig mange burgervendere arbejdsløse.

Din kirurg er… En robot

Også meget videnstunge job i sundhedsvæsenet kan i højere eller mindre grad erstattes af robotter.  Det betyder, at når vi i fremtiden skal på sygehuset og have operereret hoften eller øjnene, kan kirurgen, der skal udføre indgrebet, meget vel befinde sig på den anden side af jorden.

- Man behøver ikke flyve en speciallæge ind fra et andet land, for kirurgen kan sidde i New York og fjernstyre en robot i Danmark. Robotten har sensorer, der gør den i stand til at se ting, som det menneskelige øje ikke kan se. Den kan derfor hjælpe kirurgen med at forstørre ting, siger Klaus Æ. Mogensen.

- Desuden er den lavet sådan, at hvis den kirurg, der fjernstyrer robotten, rykker hånden 10 centimeter, rykker selve robotten sig kun 10 millimeter, og på den måde er den meget mere præcis.

Han tilføjer, at også specialiseret handicaphjælp kan blive overflødig om få år, fordi fysisk handicappede, der i dag er afhængige af at få hjælp fra et andet menneske, kan få robotstyrede proteser.

Proteserne kan gennem huden aflæse nervesignaler fra kroppen, og det betyder i praksis, at den handicappede blot skal tænke på at flytte fingrene, og så sker det.

Robotter får produktiviteten til at stige

Det store spørgsmål er, om vi skal frygte udviklingen og være nervøse for alle de robotter, der i fremtiden kommer til at omgive os i vores hverdag. Ifølge fremtidsforskeren er svaret nej:

- Det er rigtig godt, at mere og mere arbejde bliver overtaget af robotter og computere og efterlader alt det sjove til os mennesker. Selvom det på kort sigt vil betyde, at der forsvinder arbejdspladser, vil det på længere sigt skabe en enorm produktivitetsvækst, forklarer Klaus Æ. Mogensen.

- Robotter og computere kan jo lige så godt stå i Danmark som i eksempelvis Kina, og det er en måde at få produktionen tilbage til landet på. Meget viden forsvinder jo også fra landet, når produktionen forsvinder, og det kan vi således få tilbage.

Han vurderer, at særligt job i restaurationsbranchen, herunder tjenere og bartendere, hvor vi gerne vil have den menneskelige service, også om fem til 10 år vil være besat af mennesker.