Hold nytårsforsættet med din smartphone

Foto: Scanpix/Polfoto

Januar er for mange danskere lig med slankekure, motion og et ønske om generelt at leve sundere.

Har du brug for et elektronisk spark bagi for at holde dine nytårsforsæt, kan du med fordel downloade en eller flere af de apps, du finder herunder – og det er uanset, om du har brug for motivation, målinger eller vejledning.

Pact: Cash for Living Healthy

  • Platform: iOS og Android
  • Pris: Gratis

Tjen penge på at leve sundere. Det er omdrejningspunktet for app’en Pact, der på en effektiv måde hjælper dig med at holde dine nytårsforsætter. App’en fungerer ved, at du laver en pagt med dig selv - eksempelvis om, at du vil løbe tre gange om ugen - hvorefter du satser et pengebeløb på mellem fem og 50 dollar. Overholder du ikke pagten, mister du penge, mens du omvendt modtager penge, hvis du overholder den, og på den måde bliver du motiveret til at nå dine mål. Pengene kommer fra andre brugere, der ikke har overholdt deres pagt om træning eller kost.

App’en kan tale sammen med populære livsstils-apps som RunKeeper, Fitbit og Jawbone Up.

Træn med forsvaret

  • Platform: iOS og Android
  • Pris: Gratis

App’en er, som navnet antyder, udviklet af det danske forsvar og målrettet alle, der vil være i god form. Med app’en kan du lave en test af dit konditionsniveau, hvorefter du kan få et personligt tilrettelagt træningsprogram - uanset hvilken form du er i. Der er både øvelser i styrketræning, konditionstræning, coretræning og cirkeltræning i app’en, så du er sikret en alsidig træning.

Endomondo

  • Platform: iOS, Android og Windows Phone
  • Pris: Gratis

Når du har fået løbeskoene på eller er kommet op på cyklen, er det rart at vide, hvor hurtigt og langt du bevæger dig. Og her gør kun ganske få det bedre end danske Endomondo. App’en byder på en overskuelig brugerflade, hvor du indtaster den ønskede motionsform. Herefter sørger din telefons GPS for at tracke din løbe- eller cykelrute, og efter endt træning kan du få en detaljeret oversigt over gennemsnitshastighed, topfart, kalorieforbrænding og meget mere.

7 Min Workout

  • Platform: iOS
  • Pris: 13 kroner

Denne populære app indeholder et forskningsbaseret træningsprogram, der kan klares på syv minutter. Det består af 12 øvelser, som er udvalgt af fagfolk, og de skal hver udføres i 30 sekunder - hvorefter der skal hviles i 10. Den form for højintensitetstræning uden mange pauser svarer ifølge udvikleren til over en times træning på bare syv minutter. Øvelserne kræver ikke noget udstyr, og programmet kan derfor udføres hvor som helst.

Cardiio/Instant Heart Rate

  • Platform: iOS/Android og Windows Phone
  • Pris: 0-14 kroner

Når du dyrker motion, kan det være en god ide med en pulsmåler, så du kan effektivisere din træning. Og har du ikke lige sådan en ved hånden, kan du faktisk bruge din smartphone i stedet. Din telefons blitz og kamera kan nemlig måle blodgennemstrømningen i din finger og dermed udregne din puls.

NemKostplan/Nem Kostplan

  • Platform: iOS/Android
  • Pris: Gratis

Har du et ønske om at tabe dig, kan du hurtigt og nemt komme i gang med at lave sund mad med denne app. Du kan få din egen personlige kostplan ud fra køn, alder, højde og vægt, som ifølge udvikleren vil resultere i et vægttab på cirka et halvt kilo om ugen.

Exsmokers iCoach

  • Platform: iOS og Android
  • Pris: Gratis

Det er efterhånden en klassiker i kategorien nytårsforsæt, men alligevel er der formentlig stadig mange, der drømmer om at blive cigaretfrie i det nye år. Og der kan denne app til iOS- og Android-enheder, som Europa-Kommissionen står bag, være behjælpelig. App’en er designet som en virtuel assistent, der skal hjælpe brugerne igennem alle faser af rygestoppet.

Moves

  • Platform: iOS og Android
  • Pris: 0-19 kroner

Er du fan af apps som Endomondo og RunKeeper, der måler dine løbe- og cykelture, vil du elske Moves, der dagligt registrerer den afstand, du tilbagelægger på gåben og jernhest. App’en måler din fysiske aktivitet automatisk, uden at du behøver at trykke start. Det eneste, du skal at gøre, er at downloade og aktivere app’en og lægge den i lommen eller i en taske. Når dagen er omme, får du et detaljeret overblik over, hvor mange skridt du har taget - ligesom du kan få app’en til at udregne, hvor mange kalorier du har forbrændt.

ARGUS

  • Platform: iOS
  • Pris: Gratis

Denne app er et must til alle selvmålerne derude. Med ARGUS installeret bliver din iPhone nemlig forvandlet til et transportabelt sundheds- og fitnesscenter, der måler og holder styr på dine fysiske aktiviteter, kost, træning, søvn, væskebalance og vægt, så du lettere kan nå de mål, du sætter dig. Vær opmærksom på, at ARGUS skal køre i baggrunden for at virke, og det betyder, at batterilevetiden på din iPhone kan blive væsentligt nedsat.

Big Day

  • Platform: iOS (der findes dog en lang række lignende apps til både Android og Windows Phone)
  • Pris: Syv kroner

Med denne app kan du på en meget visuel måde tælle ned til en dag, der på den ene eller anden måde er speciel for dig – og i dette tilfælde kunne det jo være den dag, du er færdig med din slankekur. Du kan også bruge app'en modsat og tælle, hvor mange dage det er siden, du har røget, spist junkfood eller dovnet den på sofaen. Big Day - eller en tilsvarende app - er god, hvis du skal bruge lidt ekstra motivation.