Hver tredje dansker er ikke klar til digitalt tvang

Den 1. november skal alle danskerne udelukkende benytte sig af den digitale vej, når vi skal i snak med det offentlige, banker og lignende. Det er det første land i verden, der får digital tvang, men ikke alle ser ud til at være klar på det skifte.

Det viser den årlige rapport, IT i Praksis, der netop er blevet udgivet af Rambøll Management og Dansk IT.

Selv om flere er blevet åbne over for digitaliseringen og de nye muligheder, så er der kun sket en meget begrænset stigning i accepten hos borgerne. I 2011 var det 42 procent af borgerne, der var positive over de nye digitale muligheder. Tre år efter ligger den nu på sølle 51 procent af befolkningen.

De ældste er mest skeptisk

Det er specielt, og ikke overraskende, den ældre del af befolkningen, der ikke kan se ideen i det digitale tvang. Blandt de +65-årige er hele 56 procent skeptiske over for, at de nu skal kommunikere digitalt med det offentlige. Her foretrækker man i stedet at møde personligt op.

Hos de unge ser det noget anderledes og mere positivt ud. Her er 63 procent af de unge mellem 18-25 år klar på udviklingen. Dog er 24 procent af de unge stadig skeptiske, og kun hver tredje dansker benytter sig i dag af digital selvbetjening.

- Det kan blive en dyr fornøjelse for dem, der ikke formår at sætte sig ind i digitaliseringen. Hvis man overser en indkaldelse til sygehuset eksempelvis i den digitale indbakke, kan det i sidste ende koste dem spidsen af en jetjager, advarer Ejvind Jørgensen, der er direktør i Rambøll Management og spydspids for rapporten.

Udfordring hos virksomhederne

Og for netop at undgå et svært udgangspunkt den 1. november, når alt bliver digitalt, så opfordrer man både virksomheder og det offentlige til at imødekomme brugerne og deres behov. Men det bliver et hårdt arbejde, slår rapporten fast.

Hver tredje offentlige virksomhed overser behovet og fokuserer i stedet på egen forudsætninger og præmisser. Noget der ikke hjælper borgernes oplevelse af kundeservice.

- Det er klart, at når man er det første land i verdenen, der indfører digitalt tvang, så giver det udfordringer. Der er knap 6 millioner danskere, der skal vænne sig til at gøre tingene på en anden måde, men jeg håber, at vi kan lære af denne digitale indføring, slår Ejvind Jørgensen fast.