Her er de nye iPads

Helt som forventet bÞd topchef Tim Cooks prÊsentation pÄ scenen i San Francisco tirsdag aften dansk tid pÄ nye iPads.

Og selve nyhederne var da ogsÄ ganske, som rygterne forinden havde sagt. Den 'almindelige' iPad er sÄledes blevet bÄde tyndere og lettere og har endda fÄet nyt navn, iPad Air. Den har en 43 procent mindre ramme omkring skÊrmen sammenlignet med den nuvÊrende generation iPad og er med 7,5 millimeter i tykkelsen 20 procent tyndere. VÊgten er omkring 450 gram, og det gÞr den til verdens letteste fuldstÞrrelses tablet.

Indeni sidder den samme Apple-producerede A7-chip med 64-bit, som ogsĂ„ den nylancerede iPhone 5S byder pĂ„. iPad Air er derfor ogsĂ„ langt hurtigere – ifĂžlge Apple er den to gange sĂ„ hurtig til at arbejde med tunge opgaver som forgĂŠngeren og ikke mindre end 72 gange hurtigere end den allerfĂžrste iPad. Den har fĂ„et langt hurtigere netvĂŠrk og forbedret LTE i hele verden, herunder ogsĂ„ i Danmark.

Kameraet er pÄ fem megapixel, og det er muligt at optage video i 1080p. iPad'en kan pÄ papiret klare op til 10 timers surfing pÄ nettet, afspilning af musik og video og mere pÄ en enkel opladning.

iPad mini har som forventet fÄet den knivskarpe Retina-skÊrm (2.048 x 1.536 pixels-oplÞsning), som er kendt fra flere af Apples andre produkter, og er blevet vÊsentligt hurtigere. Den er ogsÄ udstyret med A7-chippen og har ligeledes fÄet markant hurtigere netvÊrk og forbedret LTE.

Kommer til Danmark i november

iPad Air kommer i otte forskellige modeller. Fire modeller med henholdsvis 16, 32, 64 og 128 gigabyte lagerplads, der kun har WiFi, og fire modeller med samme stÞrrelse lagerplads, der bÄde har WiFi og 4G/LTE. Priserne starter ved 3.699 kroner for den mindste model, mens du skal have 6.799 kroner op af lommen for den stÞrste og dyreste model. NÄr iPad Air rammer markedet, betyder det samtidig et farvel til fjerde generation iPad, og sortimentet vil derefter bestÄ af anden generation iPad og iPad Air.

Den nye iPad mini med Retina-skÊrm kommer i samme otte modeller som storebroren. Her starter priserne pÄ 2.999 kroner, mens den stÞrste model med 128 gigabyte lagerplads og bÄde WiFi og 4G/LTE har en pris pÄ 6.099 kroner. Den fÞrste generation iPad mini bliver i produktlinjen, og Apple har endda valgt at sÊnke prisen. Den kan nu fÄs for 2.299 kroner.

Begge nye iPads kommer i sĂžlv/hvid eller grĂ„/sort. iPad Air lander pĂ„ de danske butikshylder 1. november, mens den nye iPad mini kommer ”engang i november”. Der er endnu ingen konkret lanceringsdato.

Apples prÊsentation i San Francisco har ogsÄ budt pÄ nye MacBook Pro-modeller og flere detaljer om den stationÊre hjemmecomputer til professionelle, Mac Pro, og det nye styresystem OS X Mavericks, der fÞrste gang blev vist frem tidligere pÄ Äret.