Internetafhængighed behandles på hospitalet i USA

Et hospital i Pennsylvania er blevet det første hospital i USA der tilbyder behandling for internetafhængighed.

Internetafhængighed er stadigvæk et omdiskuteret emne, og der er delte meninger om hvor grænsen går mellem stort forbrug og misbrug.

Nogle steder som i Kina anses internetafhængighed officielt som en sygdom, og der er eksempler på, at det behandles med elektroshock. Så ekstreme metoder bruges dog ikke i Danmark. Det er dog usandsynligt at de danske sygehuse skulle tilbyde behandlinger som man ser det i Pennsylvania.

- Vi har adskilt det, så hospitalet tager sig af deciderede hospitalsopgaver som operationer, og så tager psykiatrisk afdeling sig af afhængighed i flere former, siger Jesper Sloth Møller, kommunikationsmedarbejder hos Rigshospitalet.

Ifølge Landsforeningen for Human Narkobehandling er der flere symptomer på Internetafhængighed såsom søvnproblemer, svimmelhed og smerter i fingre og hænder. Personer, der lider af internetafhængighed kan miste kontakten til familie og venner, og det kan have store konsekvenser for omgangskredsen.

Meget få med klinisk problem

Psykolog med speciale i internettet, Anders Colding-Jørgensen vil dog ikke male fanden på væggen og skære alle over en kam. Mange kan have et højt forbrug af internettet og stadigvæk fungere i samfundet.

- Der er da nok nogle personer hvor internetafhængigheden er et decideret klinisk problem, men det er en utroligt lille gruppe. Der er en meget større gruppe af folk, som har et højt forbrug og måske selv oplever at det er ved at blive for meget, siger han til tv2.dk.

Denne gruppe reagerer på de konstante opdateringer fra henholdsvis Facebook og Twitter lidt på samme måde som alkoholikere, reagerer, når de får deres fix i form af en dåseøl.

- Man kan ikke sige hvor stort et internetforbrug der er normalt eller ok, men hvis man føler det at man er online for ofte, jamen så er det jo et problem for den enkelte, siger Anders Colding-Jørgensen.

Kuren er for mange ganske simpel: fjern de ting, der kommer med drypvise opdateringer på din smartphone. Det er nemlig oftest dem der får os til at tjekke tit.

- Det kan være Facebook, Twitter og din e-mail. Det vil for mange give et lidt mere afslappet forhold til nettet at fjerne dem fra telefonen. Og medmindre du er tilkaldevagt på en hjerteafdeling, så kan du faktisk godt tillade dig at være uden for rækkevidde i noget tid, siger Anders Colding-Jørgensen.

Viser du tegn på internetafhængighed? Test dig selv i faktaboksen til venstre.