Israel og Hamas taler sammen - på Twitter

Billede: Scanpix

Den israelske Defense Force og Hamas er ikke ligefrem gode venner. Faktisk er de to sider af den betændte konflikt officielt slet ikke på talefod. Denne trend er dog nu blevet brudt igennem så utraditionelt et medie som Twitter.

Det hele begyndte i tirsdags da Peter Lerner, som er medie talsmand for den israelske hær, tweetede om en anholdelse. En anholdelse, hvor en palæstinenser anklaget for at være bag et terrorangreb i 2012 døde.

Hamas’ militante gren Al Qassam Brigades svarede tilbage og skrev, at de ville ’fortsætte deres kamp og modstand indtil befrielsen’

Peter Lerner stjernemarkerede dette tweet og svarede direkte tilbage, at 'Israel er kommet for at blive.'

Selvom de to twitterprofiler ofte har tweetet om hinanden har det indtil nu været envejs-kommunikation. Lerner begrunder beslutningen om at svare Al Qassam Brigades direkte med, at han kunne snakke med folk på begge sider af konflikten. Til The Wall Street Journal siger han, at det er et af punkterne, hvor de sociale medier kan give merværdi.

Mere kommunikation bag lukkede døre

Selvom det er yderst sjældent at de to parter deltager i offentlig diskussion er det dog ikke et tegn på hvorvidt der vil blive mere af den slags i fremtiden. Der foregår dog langt mere bag lukkede døre, end man hører om i hverdagen, hvis man skal tro Danny Raymond, der er ekstern lektor ved RUC, og som er ekspert i den israelsk-palæstinensiske konflikt.

- Det er måske første gang, at der er så tydeliggjort kommunikation mellem parterne, men de kommunikerer mere end man tror, siger han til tv2.dk.

Kommunikationen foregår i det lukkede rum, fordi der er personer på begge sider af konflikten, der ikke er interesserede i, at fredsprocessen fortsætter.

- Der er især nogle ministre i den israelske regering, som ville stå i vejen for en fortsættelse af fredsprocessen, siger Danny Raymond.