IT-Danmark: Bedre mobildækning er ikke godt nok

I lang tid har regeringen arbejdet på, at alle danskere vil kunne opleve bedre dækning og hurtigere internetforbindelser inden 2020. I regeringens nye vækstplan har man løftet sløret for, hvordan man skal nå målet om, at hele Danmark skal være mobildækket, og at alle danskere skal have adgang til minimum 100 Mbit/s i download og 30 Mbit/s i upload.

Måderne at gøre det på, er blandt andet at teleselskaberne skal have adgang til at bruge hinandens netværk ude i yderområdet. Så hvis ikke du kan få adgang til TDCs net, kan du benytte dig af Telia/Telenors eller omvendt.

- Det er samme man oplever, når man er på ferie. Her har du fri adgang til at bruge de netværk, der er tilgængelige. Det vil klart hjælpe nogle kunder, men det vil slet ikke være nok for alle, fortæller teleekspert og direktør for Netplan, Torben Rune, og forklarer, at udspillet ikke hjælper nogle, hvis der slet ikke er mobildækning til at begynde med.

- Det er glædeligt, at regeringen nu erkender, at der er et behov for bedre dækning. Det er vigtigt og det mangler. Og mens nogle af initiativerne er gode, er andre lidt for langt ude i fremtiden. Blandt andet brugen af 700 MHz-båndet til mobilt netværk i 2020 kan virke alt for sent, siger Torben Rune.

Nyt frekvensbånd kan gøre det værre

Som udgangspunkt lyder det som en løsning for mange mobilbrugere i landet, at bruge 700 MHz-båndet. Det er en frekvens, der i dag bliver brugt til at sende digitalt tv på, som blandt andet Boxer TV, og frekvensen har en lang rækkevidde. Perfekt til at ramme yderområderne i Danmark. Steder hvor man i dag ikke en gang kan få mobilsignal til at ringe 112.

Men netop den lange rækkevidde er et problem, når man snakker om mobildækning, slår Torben Rune fast.

- En lang rækkevidde på sådanne mobilmaster betyder, at der vil være langt flere brugere under samme mast. Og jo flere brugere på samme mast, jo mere tynger man netværket.

År 2020 er for uambitiøst

De lange udsigter skræmmer også it-verdenen selv. Hos den danske afdeling af et af verdens største it-selskaber, Google, er år 2020 alt for langt ude i fremtiden i forhold til resten af udviklingen.

- Jeg har lidt svært ved at sige 2020 om noget som helst. Vi har en udvikling, der går hurtigere end noget andet. År 2020 er for langt ude i fremtiden i min optik, siger Googles nordiske chef, Peter Friis, til tv2.dk, og så hellere et kortere tidsperspektiv, der ville betyde mere radikale og hurtige beslutninger.

- Hvem ved overhovedet om 100 Mbit/s er nok i 2020? Google Fiber (red. Googles egen netværksoperatør i USA) leverer i dag 1.000 Mbit/s til de amerikanske husstande, slår han fast.

- Set ud fra de punkter i vækstplanen, som er tilgængelige i øjeblikket, så mangler der et højere mål. Det er fint med bedre dækning og 100/30 til alle danskere. Men hvor er den store ambition? Vi bliver hægtet af resten af verdenens udvikling og fremgang, hvis ikke danskerne formår at sætte sig på nogle vitale udviklingsområder, siger Peter Friis, og foreslår, at de danske politikere går sammen i fælles front om det højere mål.

Bryd den frie konkurrence

Teleekspert Torben Rune har også et forslag til hvordan man kan forbedre planen. Blandt andet skulle regeringen bryde dagens operatør-konkurrence, som  teleselskaberne i dag arbejder under. Her er det kun de 4 og snart 3 operatører, der vil kunne opererer i områderne.

En idé ville kunne være at åbne op for andre og mindre operatører, hvis ikke teleselskaberne ville kunne opfylde kravene til dækning af et specifikt område. Blandt andet kunne man forestille sig, at en kommune ville varetage dækningen i et yderområde, hvis ikke de store selskaber enten kunne eller ville.

- Der skal være nogle forpligtelser i de yderområder, og hvis ikke teleselskaberne opfylder dem, vil andre skulle kunne komme til. Det gør man i Sverige med stor succes, fortæller Torben Rune.