It-eksperter uenige om NemID-råd

Billede: Scanpix

Flere danskere har onsdag morgen stået i noget af et dilemma. Den nye sikkerhedsopdatering af Java fungerer ikke sammen med NemID, så de kunder, der har opdateret programmet har ikke mulighed for at benytte hverken netbank eller de offentlige tjenester, som eksempelvis SKAT, der også benytter NemID.

Hvad skal man som dansker så gøre? Skal man undlade at opdatere Java og potentielt udsætte sin computer for fare, eller skal man opdatere og undvære NemID på ubestemt tid?

Eksperterne har flere forskellige bud på hvad man skal gøre.

Sikkerhed frem for alt

Klaus Kvorning Hansen, der er it-chef på Københavns Universitet, mener, at det må blive en personlig vurdering.

- Jeg vil personligt til hver en tid sige sikkerhed frem for alt. Man skal gøre op med sig selv, om det er absolut nødvendigt at benytte NemID til at komme på sin netbank eller benytte de offentlige tjenester i dag. Hvis svaret er ja, kan man løbe risikoen og undlade at hente opdateringen. Hvis svaret er nej, skal man hente opdateringen. Det er jo ikke kun NemID, der benytter Java, og bruger man sin computer meget, skal systemet være opdateret, siger han til tv2.dk

Brug to browsere

Henrik Kramshøj, der er it-ekspert og sikkerhedschef hos Solido Hosting foreslår, at man benytter to browsere.

- De tjenester som NemID tilbyder, kan man ikke undvære, så man skal undlade at opdatere Java. Man løber en risiko, men den kan man minimere ved at bruge to browsere. Bruger man eksempelvis Google Chrome til at surfe, og Java ikke er installeret på den browser, så bliver man ikke udsat for de angreb, der sker via Java. Så kan man bruge en anden browser udelukkende til netbank og det offentlige, siger han.

Hold øje med bankerne

Peter Kruse, der er sikkerhedschef hos sikkerhedsfirmaet CSIS anbefaler, at man holder et vågent øje med bankernes hjemmeside for at få de nyeste opdateringer.

- Bankerne er den officielle kilde ud til danskerne. De arbejder benhårdt på at løse problemerne, så den nye Java-opdatering også vil fungere på netbanken. Når det er sagt kan man være rimelig tryg ved at bruge den gamle version af Java kaldet Java 7 version 40, da de sikkerhedshuller der er blevet lappet ikke bliver misbrugt kriminelt lige nu, siger han.

Du kan følge Nets arbejde med at fikse problemerne på nemid.nu.